ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ με αφορμή την επέτειο Άλωσης της Πόλης που μάγεψε το κοινό

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ με αφορμή την επέτειο Άλωσης της Πόλης που μάγεψε το κοινό

ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ, αυτό που έζησαν οι θεατές στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Πολιτιστικό Κέντρο δημαρχείου Πανοράματος με αφορμή την εκδήλωση για την επέτειο άλωσης. Ένα βιωματικό ταξίδι στο Βυζάντιο με πλούσιο συγγραφικό λόγο, γεμάτο μεσαιωνικές μουσικές και συγκίνηση που έκανε τα μάτια να βουρκώνουν και την ψυχή να βρίσκεται σε διαρκή ανάταση.  Με δραματικό και ξεχωριστό τρόπο ξεδιπλώθηκε η τραγωδία που σημάδεψε το τέλος της ένδοξης υπερχιλιετούς χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Ανατολής, που υπήρξε συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού.

Ήταν ένα μοναδικό μουσικό και αφηγηματικό πολυθέαμα  που εμπνεύστηκε η συγγραφέας και σεναριογράφος Γιούλια Πομπόρτση η οποία είχε την καλλιτεχνική Διεύθυνση και την παρουσίαση της εκδήλωσης με αναφορές στους γνωστούς συγγραφείς Δέσποινα Αμασλίδου –Χίντζoγλου, Ευάγγελο Λαδόπουλο και Παναγιώτη Σεραφείμ Χανό.

Στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος  Διεθνών Σχέσεων, Τεχνών και Αθλητικής Ανάπτυξης Βίκυ Κανέλλου τόνισε: “Το τέλος της Πόλης, σήμανε και το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Και έτσι ξεκίνησε το πικρό μοιρολόι, ο θρήνος για την άλωση της πόλης, μιας άλωσης που ακόμα συντελείται. Η Πόλις εάλω, αλλά ο Ελληνισμός ουκ εάλω. Ο Ελληνισμός δε θα αλωθεί, δε θα τον αφήσουμε να σβήσει! Για αυτό και ο Δήμος μας, με μπροστάρη το Δήμαρχό μας και Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, δημιουργεί, υποστηρίζει και προβάλλει εκδηλώσεις που κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη».

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της εκδήλωσης αποσπάσματα από το βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Παναγιώτη Σεραφείμ Χανού με τον τίτλο «Ερωτευμένος Καίσαρ» διαβάστηκαν από τους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας του δήμου.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού κέρδισε η εκπληκτική Χορωδία Αποφοίτων του Κολεγίου «Ανατόλια» υπό την εξαιρετική διεύθυνση του Kostika Collaku που ερμήνευσε θρησκευτικούς ύμνους (“Τη Υπερμάχω” και “Αγνή Παρθένε Δέσποινα”) καθώς και παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα τραγούδια (“Bόσπορος”, “Πόλη Γλυκειά”, “Μέτρησε νύχτα τ΄ άστρα σου”) σχετικά με το θέμα.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης με την ερμηνεία του επικού τραγουδιού “Θάρθεις σαν Αστραπή” του Σταμάτη Σπανουδάκη που ερμήνευσε με μια θαυμάσια Χορογραφία και εκτέλεση η δασκάλα σύγχρονου χορού της “Let’s Dance” Θέρμης Μαρία Σπυριδοπούλου. Όρθιο το κοινό χειροκρότησε για περισσότερα από 5 λεπτά τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους δημιουργούς.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο