Ταυτότητα του Δήμου

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3852/2010 Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Έδρα του Δήμου είναι το Πανόραμα, ενώ ο Χορτιάτης έχει οριστεί ιστορική έδρα του Δήμου.

Αποτελείται από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ):
1. Πανοράματος, με πληθυσμό 17.546 κατοίκους,
2. Πυλαίας, με πληθυσμό 34.678 κατοίκους,
3. Χορτιάτη, με συνολικό πληθυσμό 18.429 κατοίκους, αριθμός που αφορά το σύνολο των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, τη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη συνιστούν οι Δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου (6.404 κ.), Φιλύρου (5.440 κ.), Χορτιάτη (4.809 κ.) και η Τοπική Κοινότητα Εξοχής (1.776 κ.). Ο πρώην Δήμος Χορτιάτη είχε συσταθεί σε εφαρμογή του Νόμου 2539/1997 «Περί Συγκρότησης της Πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης» γνωστός ως Σχέδιο «Καποδίστριας» (ΦΕΚ 244 τεύχος αʹ 04.12.1997), αποτελούμενος από τις πρώην Κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Εξοχής, Φιλύρου και Χορτιάτη.

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και συνορεύει με τον Δήμο Λαγκαδά στα βόρεια και βορειοανατολικά, με τον Δήμο Θέρμης στα νότια και νοτιοανατολικά και με τους Δήμους Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά στα δυτικά. Νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο, ενώ στο ανατολικό τμήμα του περιλαμβάνονται το όρος Χορτιάτης, τα δάση Σέιχ Σου και «Κουρί» και το άλσος Φιλύρου. Το μεγαλύτερο υψόμετρο καταγράφεται στο όρος Χορτιάτης (1.201 μ.), στους πρόποδες του οποίου είναι κτισμένος ο ομώνυμος οικισμός.

Οι οικισμοί Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φιλύρου βρίσκονται στη λοφοσειρά Ασβεστοχωρίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μεγάλο είναι το υψόμετρο στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία (738 μ.) του οικισμού Ασβεστοχωρίου. Το υψόμετρο του οικισμού Πανοράματος είναι 380 μ.

Ένα στοιχείο που καθιστά τον οικισμό Εξοχής ξεχωριστό είναι η εγγύτητά του με εκτάσεις πρασίνου, καθώς το δάσος Σέιχ Σου αναπτύσσεται στη νότια πλευρά του, ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο για τη φυσιογνωμία του οικισμού αποτελεί το ρέμα του Δενδροποτάμου, που τον διασχίζει με κατεύθυνση από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά, συνεχίζοντας προς το Ασβεστοχώρι. Τη Δημοτική Ενότητα Φιλύρου στολίζουν ένα δάσος, η Αμαδρυάς, στα όρια του οικισμού, ένα άλσος στο βορειοδυτικό τμήμα της και το ρέμα που διέρχεται μεταξύ των δύο οριοθετημένων τμημάτων του οικισμού, τα οποία προσδίδουν έντονα την αίσθηση του φυσικού στοιχείου.

Η γεωγραφική έκταση του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη είναι περίπου 155.800 τ.χλμ. Εκτείνεται από το όρος Χορτιάτης έως τον Θερμαϊκό κόλπο. Διαθέτει περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους και μία μεγάλου μήκους αξιοποιήσιμη παραλιακή ζώνη στο νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα του. Το μήκος της ακτογραμμής είναι περίπου 4,5 χλμ., ωστόσο η προσβάσιμη ζώνη εκτείνεται σε μήκος μόλις 1,5 χλμ. Μέρος της παράκτιας έκτασης φιλοξενεί χώρους αναψυχής και εμπορίου, καθώς και δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα. Στα ανατολικά της ωστόσο εκτείνεται μια ελεύθερη ζώνη που υπάγεται στην ιδιοκτησία του Δήμου, η οποία δεν έχει υποστεί κάποια αλλοίωση από την ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην περιοχή που σήμερα συνθέτει τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη σημειώθηκε μια διαρκής οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, φαινόμενο άμεσα σχετιζόμενο με την αποαστικοποίηση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται στους 70.653 κατοίκους, γεγονός που τον αναδεικνύει στην 4η θέση σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των Δήμων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού, με ποσοστό μεγέθους περίπου 41% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2001.

Η κάθε Δημοτική Ενότητα παρουσιάζει σήμερα ορισμένα αξιοσημείωτα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα:

Το Πανόραμα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και εξής, άρχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται από κοινότητα σε πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αποτελεί αμιγή οικιστική περιοχή μεσαίων και πολύ υψηλών εισοδημάτων, ενώ στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της δόμησης πολυτελών κατοικιών και μονοκατοικιών, απόρροια της γενικότερης παράλληλης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Εντός των ορίων του Πανοράματος λειτουργούν σημαντικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών τριτογενούς τομέα, αλλά και εξειδικευμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης και κοινωνικής στήριξης, ενώ πρωταγωνιστική θέση στο χώρος της ιδιωτικής υγείας έχει η κλινική Άγιος Λουκάς, που λειτουργεί για δεκαετίες με επιτυχία.

Η Πυλαία αποτελεί μη αμιγή οικιστική περιοχή, όπου κατά την τελευταία εικοσαετία παρατηρήθηκε σημαντική οικιστική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε αξιοσημείωτη εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα. μεγάλα καταστήματα, εμπορικά κέντρα και άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εξυπηρετούν όχι μόνο τις ανάγκες του Δήμου και της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά επίσης της ευρύτερης περιοχής του Νομού και γενικότερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα, τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι πολυχώροι παιδικού παιχνιδιού κ.ά. Στους παράγοντες ανάπτυξης της Πυλαίας μπορεί να προστεθεί επίσης η λειτουργία των μεγαλύτερων ιδιωτικών ιατρικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος, όπως είναι το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ιδιωτική μαιευτική κλινική Γένεσις, το κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης και η σύγχρονη κλινική ζώων Κτηνιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, εντός των ορίων της Πυλαίας λειτουργούν ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς ανάπτυξης, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, όπως το CEDEFOP, η φημισμένη σχολή Κολλέγιο Ανατόλια, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, τα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος κ.ά. Στις δομές εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής στήριξης ανήκει το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης ΚΕΠΕΠ Άγιος Δημήτριος. Στη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας λειτουργεί το γήπεδο PAOK SPORTS ARENA της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ).

Η Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη αποτελεί μη αμιγή οικιστική περιοχή, όπου επίσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας παρατηρήθηκε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, ενώ η γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα –η οποία τον 20ό αιώνα είχε αδιάλειπτη παρουσία εκεί– τείνει σήμερα να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, λόγω των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων. Μέχρι το 1997 η διοικητική διάρθρωση της περιοχής αφορούσε τις Κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Εξοχής, Φιλύρου και Χορτιάτη. Με το Σχέδιο «Καποδίστριας» από το 1998 και μετά οι τέσσερις πρώην Κοινότητες συνενώθηκαν στον νεοσύστατο τότε Δήμο Χορτιάτη με έδρα το Ασβεστοχώρι και αντίστοιχα αποτελούνταν από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου και Χορτιάτη και το Τοπικό Διαμέρισμα Εξοχής. Στην ΔΕ Χορτιάτη δραστηριοποιούνται αξιόλογες δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Στην τοπική Κοινότητα Εξοχής λειτουργεί το δημόσιο νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου. Στη Δημοτική Κοινότητα Φιλύρου λειτουργεί το Ελληνικό Παιδικό Χωριό «SOS». Σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη, από τη δεκαετία ακόμη του 1970, παρατηρείται σημαντική γαστρονομική δραστηριότητα, με πλήθος καταστημάτων εστίασης που φιλοξενούν καθημερινά επισκέπτες και εκδρομείς από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο