Εγκαίνια της αίθουσας Ιωάννη Μανωλεδάκη: Μια αίθουσα πολιτισμού πήρε το όνομα ενός μεγάλου δασκάλου

Με κάθε επισημότητα έγιναν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Χορτιάτη τα εγκαίνια ενός μεγάλου έργου πολιτισμού, που πήρε το όνομα ενός μεγάλου δασκάλου. Η παλιά αίθουσα  πολιτισμού του Χορτιάτη άνοιξε και επίσημα τις πόρτες της και παραδόθηκε στους πολίτες του Χορτιάτη με την καινούργια της ονομασία: «αίθουσα Ιωάννη Μανωλεδάκη».

Η αίθουσα ύστερα από απόφαση της δημοτικής αρχής του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ανακαινίσθηκε εξ ολοκλήρου. Με παρεμβάσεις κατασκευαστικές, λειτουργικές, τεχνικές και αισθητικές, που έγιναν μέσα σε πέντε μήνες, ο χώρος άλλαξε κυριολεκτικά όψη. Ετσι όταν χτες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και τον Μανώλη Μανωλεδάκη,   γιο του αείμνηστου καθηγητή, έκαναν μαζί τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, οι παρευρεθέντες βρέθηκαν μπροστά σε ένα πραγματικό πολιτιστικό στολίδι για το δήμο μας.

«Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό δημοτικό έργο, που αποκτά πρόσθετη αξία από το γεγονός ότι κατασκευάστηκε μέσα σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, με την αυτοδιοίκηση να μετρά απώλειες πόρων από την κρατική χρηματοδότηση πάνω από 60%. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτό το στολίδι πολιτισμού, που προσθέτουμε στην καθημερινότητα των δημοτών μας», σημείωσε στην εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. Όπως σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης πρόθεση της διοίκησης είναι  να δημιουργηθεί ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων που θα στεγάσει τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, αλλά και πρωτοβουλίες υψηλότερου πολιτιστικού βεληνεκούς.
«Σήμερα η χαρά και η συγκίνησή μας είναι διπλή. Γιατί η επιγραφή του νέου αυτού χώρου φέρει το όνομα του ακαδημαϊκού Ιωάννη Μανωλεδάκη, ενός κορυφαίου δασκάλου που τίμησε με την επιστημονική του γνώση, την παρουσία και το ήθος, τη νομική επιστήμη, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον αγαπημένο του τόπο,      τον Χορτιάτη», σημείωσε ο κ .Καϊτεζίδης.

Για τον αείμνηστο ακαδημαϊκό μίλησαν ο καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ και μαθητής του, Κώστας Σταμάτης («Ήταν ένας άνθρωπος διαυγής στον επιστημονικό του λόγο και φωτεινός στο δημόσιο λόγο του, αλλά και ένας χαρισματικός δάσκαλος», σημείωσε), ο δημοσιογράφος Παύλος Νεράντζης («Τι να σου υποσχεθούμε, αγαπητέ μας Γιάννη;  Θα επαναλάβω, λοιπόν, όσα έγραφες το 2004 με αφορμή την επέτειο του Ολοκαυτώματος. Ότι το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε από αυτήν εδώ τη μικρή γωνιά της γης είναι να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας»), καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας «Χορτιάτης 570» Μπάμπης Νανακούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σχέση και την προσφορά του Ιωάννη Μανωλεδάκη προς τον τόπο του και ιδιαίτερα στα θέματα του Ολοκαυτώματος και του αγώνα κατά του Πάρκου Κεραιών.
Στον αγιασμό που προηγήθηκε της εκδήλωσης χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ενώ στην εκδήλωση ήταν παρόντες η σύζυγος του αείμνηστου ακαδημαϊκού Έφη Κουνουγέρη , ο γιος του Μανώλης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και την εφημερίδα «Χορτιάτης 570»,  προβλήθηκε βίντεο με δύο δημόσιες ομιλίες του Ιωάννη Μανωλεδάκη, ενώ στο τέλος δύο επίλεκτα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η Ματούλα Χατζή και ο Ζόραν Στέπιτς, έπαιξαν τρία μουσικά κομμάτια του Μπετόβεν, που ήταν οι αγαπημένες συνθέσεις του μεγάλου αυτού δασκάλου.

    

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο