Σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με το AIDS σε ενημερωτική εκδήλωση στο Πανόραμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου

Αυξητική τάση -η οποία όμως συγκριτικά με άλλες χώρες κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα- εμφανίζουν τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στις 3 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Πανοράματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου.

«Η πανδημία του AIDS παρουσιάζει ως τρέχοντα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, την ευρύτατη γεωγραφική της διασπορά, την προσβολή του γενικού πληθυσμού, την αύξηση της ετεροφυλικής διασποράς και την ταχεία επέκτασή της στις γυναίκες. Στις ανεπτυγμένες χώρες η επιδημία παρουσιάζει τάσεις κάμψης, συνεχίζει όμως να αποτελεί πρόβλημα συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων» ανέφερε στη διάρκεια της εισήγησής του με θέμα «AIDS: ένα ιατρο – κοινωνικό πρόβλημα» ο κ. Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου  Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον σημείωσε ότι στην Ελλάδα αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει διαχρονικά αυξητική τάση (κυρίως σε ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους άνδρες, αλλά και σε ετεροφυλόφιλα άτομα) εντούτοις συγκριτικά με άλλες χώρες η συσσωρευτική συχνότητα της νόσου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και κατέληξε ότι το «κλειδί» για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου είναι η σωστή και διαρκής ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους προστασίας έναντι της HIV λοίμωξης, ενώ ορόσημα για την εκρίζωση της νόσου θα αποτελέσουν η ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου και θεραπευτικών σχημάτων ίασης.

Ανοσία στον ιό του AIDS ενδέχεται να έχει ένα ποσοστό περίπου 4 % των Ελλήνων -ποσοστό που στη Μακεδονία διευρύνεται στο 5 %- με βάση τη δομή του γενετικού υλικού τους, σημείωσε κατά την δική του εισήγηση με  θέμα «Το DNA των Ελλήνων» ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος  καθηγητής  Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ.  Γενικότερα οι Ευρωπαίοι είναι λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο σε σχέση με τους κατοίκους της Αφρικής, τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφερόμενος στα νέα επιστημονικά στοιχεία που προέκυψαν όσον αφορά τη σχέση της νόσου και το γενετικό υλικό των πληθυσμών της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Αφρικής.  Επίσης παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις βιολογικές καταβολές των κατοίκων της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι η DNA υπογραφή των Ελλήνων παρουσιάζει  αντοχή στον χρόνο, αντικατοπτρίζει την εξάπλωση τους  στη ζώνη της Μεσογείου και θα μπορούσε να υποστηριχθεί και η συνέχειά τους στον γεωγραφικό χώρο και στον χρόνο».

Τέλος παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στη γενετική σύσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία δεδομένου ότι οι σημερινοί κάτοικοι (ιδιαίτερα στην περιοχή του Πανοράματος) είναι απόγονοι μικρασιατών προσφύγων κυρίως από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη. Όπως είπε, σύμφωνα με όσα προέκυψαν ο γενετικός κώδικας των μικρασιατών και των κατοίκων του Πόντου είναι παρόμοιος με τον γενετικό κώδικα των Ελλήνων και διαφοροποιείται από το γενετικό κώδικα των Τούρκων.

Η είσοδος στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη για το κοινό, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Ανατολή Κωνσταντινίδου –η οποία απηύθυνε χαιρετισμό- καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Πάρης Τσογκαρλίδης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο