ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Την εποχή αυτή, ο κόσμος τρέχει στις θάλασσες, τις πισίνες, τα ποτάμια και τις λίμνες για αναζήτηση δροσιάς. Η θάλασσα είναι ελκυστική αλλά και επικίνδυνη για πολλούς, αρχάριους και όχι μόνο, κολυμβητές.

Στα αναπτυγμένα κράτη ο πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη για τα παιδιά και τους νέους ενήλικες, με μέση ετήσια επίπτωση περίπου 2,5-3,5 ανά 100.000 κατοίκους.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι, ετησίως, περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό παγκόσμια. Δυστυχώς, την πρώτη θέση στην Ευρώπη κατέχει η χώρα μας.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά μέσο όρο 35 παιδιά και έφηβοι και 270 ενήλικες πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο, σε αναλογία 4:1 οι άντρες με τις γυναίκες. Πολλά θύματα του παρ’ ολίγον πνιγμού αναπτύσσουν σοβαρή νοσηρότητα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή και στο θάνατο. Είναι αυτονόητο ότι  το θέμα αυτό αφορά άμεσα την κοινωνία μας, δεδομένης της στενής σχέσης της χώρας μας με το υγρό στοιχείο.
Τα συχνότερα αίτια κινδύνου για πνιγμό είναι: α) η ύπαρξη διαφόρων παθήσεων, όπως επιληψία, έμφραγμα, συγκοπτικό επεισόδιο, υπογλυκαιμία, β) η κατανάλωση αλκοόλ ή ηρεμιστικών φαρμάκων, γ)η ελλιπής εκπαίδευση κολύμβησης ή θαλάσσιων σπορ, και δ) τραυματισμός, που σχετίζεται με βουτιές σε αβαθή νερά ή νερά που έχουν βράχους ή κατά τη διάρκεια surfing, water skiing, και jet skiing.
Η θνησιμότητα οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου και τα επιβλαβή αποτελέσματά της στον εγκέφαλο και την καρδιά. Η φροντίδα έχει βασικό στόχο την οξυγόνωση του θύματος άμεσα με τεχνητή αναπνοή στόμα-στόμα αφού προηγηθεί έλεγχος και εξασφαλισθεί η βατότητα των αεραγωγών. Τεχνητή αναπνοή μπορεί να παρασχεθεί και μέσα στο νερό. Οι παραβρισκόμενοι παράλληλα με την ανάσυρση πρέπει να καλέσουν το 166. Εάν υπάρχει τραυματισμός μετά από κατάδυση σε αβαθή νερά πρέπει να αποφεύγεται η υπερέκταση της κεφαλής και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις.
Χρήσιμες συμβουλές
Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή. Η επιστροφή είναι πιο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε έξω από τις κόκκινες σημαδούρες, πέρα απ’ τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ’ τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.
Αποφεύγετε, αντίθετα, να κολυμπάτε τελείως νηστικοί.
Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος.
Μεγάλη προσοχή στις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
Αποφεύγετε το κολύμπι σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση
Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των άλλων.
Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια α)αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια και β)αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής: πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ή σχοινί, ή κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ 
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο