Μύθοι & αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια

Μαρούσι, 21 Μαρτίου 2023

Δελτίο Τύπου

Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής των Δήμων Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Αμαρουσίου, Διονύσου, Κηφισιάς και Παλλήνης.

Γ. Πατούλης: «Στόχος του Δικτύου η ορθή ενημέρωση, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών»

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και Εμβόλια» πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Νεάπολης Συκεών, Ορεστιάδας, Πυλαίας Χορτιάτη, Σκύδρας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης και Πύδνας- Κολυνδρού.

Στην έναρξη της εκδήλωσης κατά το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών και Προέδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Σίμος Θ. Δανιηλίδης, δήλωσε : «Ο 20ος αιώνας έδωσε δύο βασικά όπλα και δώρα στην ανθρωπότητα: τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά. Εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σώθηκαν γιατί ανακαλύφθηκαν και χορηγήθηκαν δωρεάν σαν δημόσιο αγαθό τα εμβόλια της πολυομυελίτιδας, της φυματίωσης, της ηπατίτιδας. Όλοι θυμόμαστε ότι παλαιότερα οι άνθρωποι που ασθενούσαν με πολυομυελίτιδα, ακόμη κι αν δεν υφίσταντο αναπηρία ή βλάβη, συνέχιζαν να ζουν με το στίγμα και την απομόνωση. Έχουμε την ευλογία της ιατρικής επιστήμης αλλά φαίνεται πως διστάζουμε να αντικρίσουμε την αλήθεια με θάρρος. Και το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που αμφισβητούμε τα εμβόλια και την ιατρική, είμαστε πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και στην εμφάνιση υπερανθεκτικών μικροβίων. Χαιρετίζω, λοιπόν, την πρωτοβουλία αυτή του Εθνικού Διαδημοτικού δικτύου Υγιών Πόλεων διότι έρχεται να ενημερώσει τον πληθυσμό ώστε να αποδεχθεί την αλήθεια. Ας ακούσουμε τους ειδικούς που έχουν τόσα ενδιαφέροντα να μοιραστούν μαζί μας διότι αυτό μας δίνει δύναμη. Η γνώση είναι δύναμη. Η άγνοια και ο φόβος μας γεμίζουν αδυναμία.»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια  ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, κος Βασίλειος Μαυρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Δήμος Ορεστιάδας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά σε μια τόσο σημαντική ημερίδα, με στόχο της ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των γονιών και των παιδιών για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων. Εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση για την έμπρακτη και ουσιαστική απόδειξη του έργου του ΕΔΔΥΠΠΥ και διαβεβαίωσε ότι ο κρίκος της αλυσίδας που λέγεται Δήμος Ορεστιάδας, θα συμβάλλει ώστε αυτό το τόσο πετυχημένο Δίκτυο να έχει ακόμη ουσιαστικότερες δράσεις.»

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος επισήμανε ότι  «Για 10η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με άλλους επτά δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, συμμετέχουμε ως Δήμος και διοργανώνουμε ενημερωτική εκστρατεία με στόχο τη διαρκή επιμόρφωση φορέων και υπηρεσιών μέσα στους Δήμους μας που, είτε έχουν επαφή με παιδιά, είτε είναι επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας και μπορούν να συνδράμουν στη διάδοση της πληροφορίας. Ενημερώνουμε το κοινό μας για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, όπως είναι η χρήση των αντιβιοτικών και η σημασία των εμβολίων. Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη είναι πρωτοπόρος και συμμέτοχος από την πρώτη στιγμή στις δράσεις του Δικτύου Υγιών Πόλεων. Μέσα από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας στο Πανόραμα που αποτελεί και έδρα του Δικτύου στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίζουμε, με νέες πολιτικές υγείας  απόλυτα εναρμονισμένες στο σφυγμό της κοινωνίας και των καθημερινών προβλημάτων  των συμπολιτών μας», κατέληξε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργο Πατούλη για τη μεγάλη του συμβολή στη δημιουργία του Δημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου στο σύντομο χαιρετισμό της  δήλωσε «Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε κι ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά τη χρήση των αντιβιοτικών και γενικά των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς επίσης και των εμβολίων. Ειδικά για τα εμβόλια ακούσαμε πάρα πολλές θεωρίες εξαιτίας των οποίων πολλοί συνάνθρωποί μας αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν κατά του COVID κι αυτό μπορεί να στοίχισε ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Επομένως χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται να γνωρίζουμε την άποψη και τη θέση της επιστήμης. Προχωράμε μπροστά και προχωράμε με την επιστήμη. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να συγχαρώ πραγματικά τους διοργανωτές για την επιλογή του θέματος καθώς κι όλους αυτούς που παρακολουθούν τη σημερινή ημερίδα. Με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στο οποίο ο Δήμος Σκύδρας συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιήσαμε πολλές δράσεις, πολλές εκδηλώσεις με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Επίσης με το ΚΕΠ Υγείας που έχουμε ιδρύσει εδώ και πολλά χρόνια στο Δήμο μας έχουμε πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω για την αγαστή κι αποτελεσματική συνεργασία το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων κι όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να προάγουμε και ν’ αναδείξουμε τα θέματα προστασίας και πρόληψης της Δημόσιας Υγείας. Θέλω επίσης να συγχαρώ την Αρμόδια Αντιδήμαρχο Ευφροσύνη Κρητίδου καθώς επίσης και την υπηρεσία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σκύδρας και τη Κοινωνική Υπηρεσία. Προχωράμε μπροστά λοιπόν, προχωράμε με την επιστήμη. Καλή ημερίδα.»

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδης, Αντιδημάρχου Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος δήλωσε «Πράγματι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δυστυχώς για εμάς κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αλόγιστη χρήση των Αντιβιοτικών από τους πολίτες μας. Γι’ αυτό πρέπει να γίνονται τέτοιες Ημερίδες Ενημέρωσης που θα βοηθήσουν στην πρόληψη για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές αυτής της Ημερίδας που συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με θέμα την πρόληψη απέναντι στους πολίτες μας σε θέματα υγείας.»

Στην συνέχεια, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Θέρμης κ. Στυλιανού Αποστόλου, αφού συνεχάρη για διοργάνωση της ημερίδας με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά  & τα Εμβόλια » και αφού σας μετέφερε  τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου, επεσήμανε ότι « ο Δήμος Θέρμης είναι από τους δήμους που αγκάλιασε και είναι μέλος από την πρώτη στιγμή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, δημιούργησε το ΚΕ.Π. Υγείας Θέρμης και  πιστεύουμε ότι οι Δήμοι σαν θεσμός που είναι πιο κοντινός προς τον πολίτη, πρέπει να έχουν λόγο και έργο για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με δράσεις και υπηρεσίες όπως αυτές της υγείας. Σαν  Δήμος Θέρμης  θα φροντίσουμε για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και την επιμόρφωση των φορέων και υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας, με ένα θέμα που θεωρείται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο, όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια.»

 

Στο χαιρετισμό του ο  Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δήμου Πύδνας- Κολινδρού κ. Πασχάλης Πουρτσίδης, δήλωσε : «Με πολλή χαρά σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δήμαρχου, κου Αναστάσιου Μανώλα και τις ευχές του για την επιτυχή διεξαγωγή της σημερινής εκδήλωσης. Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές. Υγεία σε όλες και όλους σας!»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Οι επιστήμονες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη διάδοση της γνώσης. Με τις εξειδικευμένες συμβουλές τους και την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συνάντηση αυτή μπορούν να λάβουν την πληροφορία και να τη μεταφέρουν ορθά στους μαθητές τους, με γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Στη διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια & Περιφερειακή Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Μαρία Κουρή, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Ο κος Συμεών Μεταλλίδης Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΑΠΘ, Α’ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο κος Περικλής Παναγόπουλος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η κα Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Τόνισαν ότι μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο είναι παγκοσμίως αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, ότι  η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, οι ομιλήτριες τόνισαν:  «Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο και  την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία .Μας ενημέρωσαν επίσης για το νέο 20δύναμο εμβόλιο  για τον Πνευμονιόκοκκο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το οποίον θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον  13δύναμο, καθώς και για το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του  Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών και την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες .Ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας οδήγησε στην σταδιακή επιστροφή  στην κανονικότητά και  μας προφυλάσσει έναντι της εισόδου στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση της μάσκας, όπου αυτή ενδείκνυται, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων».

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: «Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 48 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές».

Το συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η  Γενική Συντονίστρια: Νικολέττα Δαλάτση , Π.Ε. Ψυχολόγων , MSc, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας, Πρόληψης & Εθελοντισμού Δήμου Νεάπολης -Συκεών. Τον συντονισμό ερωτήσεων για τα αντιβιοτικά έκανε η κα Συντονίστρια ερωτήσεων για τα αντιβιοτικά Χριστίνα Φασουλάκου, Διοικητική Υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Σκύδρας, ενώ τον συντονισμό ερωτήσεων για τα εμβόλια έκανε η κα Άννα Πρατάνου, Νοσηλεύτρια Τ.Ε. Δημοτικού Ιατρείου Δήμου Καλαμαριάς. Την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού e-bug πραγματοποιήθηκε από την κυρία Ζαχαρούλα Πέπη, Γενική Γραμματέα Δήμου Ορεστιάδας. Τέλος, την παρουσίαση του Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», πραγματοποιήθηκε από την κα Μάγδα Ε. Παπανίκου, Διοικητικό – Συντονίστρια ΚΕ.Π. Υγείας Δήμου Θέρμης, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Θέρμης κι από την κα Ουρανία Παπαγεωργίου, Π.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο