«149»: Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ στο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ του ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ «149», έναν αριθμό που φέρει ποιητικούς, συναισθηματικούς, αλλά και ιστορικούς συνειρμούς, καθώς αναφέρεται στον αριθμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, παρουσιάζουν την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στις 9.00 το βράδυ (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2) ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη.

Το έργο αποτελεί δημιουργία της ομάδας χορού Krama Project Dance Group και της ορχήστρας JoveNata Ensemble   (in residence του Ωδείου της Κ.Ε.Π.Α.Π. του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη), σε συνεργασία με την Bloom Theatre Group και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο «Τα φύλλα που έμειναν» στις 31 Αυγούστου 2022 στον Χορτιάτη, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

«Ό,τι απέμεινε από τη μέρα εκείνη, η Μνήμη είναι», αναφέρουν οι δημιουργοί της παράστασης με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στον Χορτιάτη το μεσημέρι της 2ης Σεπτεμβρίου 1944 που άφησαν πίσω τους 149 αθώα και αδικοχαμένα θύματα.

Το «149» είναι ο μελανός αριθμός του Ολοκαυτώματος, ένας αριθμός που άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στην ιστορία του χωριού και που μέσα του περικλείει τα όνειρα, τις αισθήσεις, αλλά και τα σώματα των ανθρώπων που χάθηκαν. Ίσως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι αυτός ο αριθμός κλείδωσε μέσα τους και όλους εκείνους που μένουν πίσω, που προσπαθούν να σταθούν μέσα στα θραύσματα της ιστορίας τα οποία τείνουν να επαναλαμβάνονται.

Η παράσταση εκτυλίσσεται μέσα σε ένα βαρύ συναισθηματικό φάσμα που δημιουργούν οι αριστουργηματικές συνθέσεις των Giacomo Puccini, P.I.Tchaikovsky, και Dmitri Shostakovich, καθώς και αφήγηση της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, Ευαγγελίας Λαγού. Αναδύει στο προσκήνιο την ανάγκη για ζωή φέρνοντας αντιμέτωπα με τη λογική, τις αναμνήσεις, τις εικόνες και τα συναισθήματα. Το έργο ακολουθεί το ταξίδι μιας σκέψης, που μπαίνει σε κυκλική τροχιά και ψάχνει να βρει τη θέση της στο μυαλό του ανθρώπου που παλεύει με το τραύμα του.

Το 149 αυτό αφιερώνεται σε όλους αυτούς που ζουν αγκαλιά με τις μνήμες τους, που θυμούνται τους ανθρώπους τους και που βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίσουν σε μια πορεία που διαγράφεται οδυνηρά και αναπόφευκτα, με σκέψεις που μοιάζουν ανυποχώρητες, περιμένουν με καρτερία σε ουδέτερο έδαφος εντέλει οι ανθρώπινες ψυχές που αναζητούν τη γαλήνη.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μιχάλης Τραχαλιός: Intro for 149

Giacomo Puccini: Crisantemi σε ντο δίεση ελάσσονα

(1858-1924)

Dmitri Shostakovich: Συμφωνία δωματίου σε ντο ελάσσονα, έργο 110a

(1906-1975) (μεταγραφή του Rudolf Barshai από το κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 8, έργο 110) i. Largo /  ii. Allegro molto / iii. Allegretto / iv. Largo / v. Largo

Pyotr Ilich Tchaikovsky: Elegy για Ορχήστρα εγχόρδων

(1840-1893) (αφιερωμένο στη μνήμη του Igor Samartin)

Μιχάλης Τραχαλιός Σύλληψη ιδέας

Krama Project Dance Group Χορογραφία (Ξανθή Μωυσίδου, Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο)

Krama Project Dance Group Δραματουργία (Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο, Ξανθή Μωυσίδου Νεφέλη Δοδοπούλου)

Ανδρέας Παράσχος Σκηνοθετική επιμέλεια

Μαρίνα Κωνσταντινίδου Σκηνογραφία – Ενδυματολογία

Μαρία Όσσα Σκηνογραφία – Σχεδιασμός φωτισμού

Μαρία Γαρέφη Βοηθός χορογράφου

Νεφέλη Δοδοπούλου Βοηθός χορογράφου

Γιάννης Διδασκάλου Βίντεο / Μοντάζ

Δήμητρα Τζαλαβρέτα, Δημήτρης Κόμνος Βοηθοί projection

Κατερίνα Κανετίδου Γραφιστικός σχεδιασμός

Χορεύουν:

Αλεξία Μαϊκίδου Πουτρίνο

Κατερίνα Ταϊτζόγλου

Ολίνα Οικονομίδου

Μαρία Γαρέφη

Ξανθή Μωυσίδου

JoveNata Ensemble Ορχήστρα

Μιχάλης Τραχαλιός Διεύθυνση Ορχήστρας

Ηχητικό ντοκουμέντο: Αφήγηση Ευαγγελίας Λαγού (επιζήσασα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

12€ και 7€ (μειωμένο)

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο