Ανακύκλωση Ογκωδών-Βαρέων ΑΗΗΕ

Μία από τις πολλές κατηγορίες των στερεών αποβλήτων, είναι τα Απόβλητα Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (αναφέρονται ως ΑΗΗΕ).

Τα ΑΗΗΕ είναι μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ τα τελευταία 25 χρόνια.

Τα ΑΗΗΕ πρέπει υποχρεωτικά να συλλέγονται ΧΩΡΙΣΤΑ και απαγορεύεται να αναμειγνύονται με τα λοιπά οικιακά απόβλητα που προορίζονται για υγειονομική ταφή, διότι τα ΑΗΗΕ μπορεί να περιέχουν πάνω από 1.000 διαφορετικές ουσίες πολλές από τις οποίες είναι τοξικές και επιβλαβείς για το περιβάλλον όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό, το κάδμιο, το σελήνιο και το εξασθενές χρώμιο.

Ανακύκλωση ΑΗΗΕ, είναι η διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων αυτών σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης, αφού έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των επικινδύνων στοιχείων από αυτά και την ανάκτηση των αξιοποιήσιμων υλικών τους.

Η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ έχει ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για την ανάκτηση υλικών, αλλά κυρίως για τη διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχονται στις περισσότερες συσκευές και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το Τμήμα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Περιβάλλοντος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, στα πλαίσια της θεσμικής του υποχρέωσης να οργανώνει τη συλλογή και μεταφορά των ογκωδών και βαρέων ΑΗΗΕ από το χώρο του τελικού χρήστη και στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, υλοποιεί το πρόγραμμα «Ανακύκλωση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)» σε συνεργασία με την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ECO GREECE».

Ειδικότερα, στο Δήμο μας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής και μεταφοράς ογκωδών και βαρέων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (όπως ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια ρούχων, συσκευές μαγειρικής, ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρικά μάτια, φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρικές θερμάστρες, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα-ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, συσκευές κλιματισμού, άλλα είδη εξοπλισμού αερισμού, απαγωγής αερίων και κλιματισμού κλπ), με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δρομολόγηση μιας συνολικής διαδικασίας ορθής διαχείρισης των ΑΗΗΕ, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης αυτών και παράλληλα να προστατευθεί το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν οι συσκευές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η διαδικασία ότι το υλικό – απόβλητο προς διαχείριση, θα ακολουθήσει την ορθά περιβαλλοντικά οδό για ανακύκλωση.

Καλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που έχουν ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές προς ανακύκλωση, να επικοινωνούν στο τηλ.15195 «Γραμμή του πολίτη»

Πως γίνεται η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, σε τρία απλά βήματα:

  1. Ο πολίτης επικοινωνεί με το Δήμο στο τηλ.15195 «Γραμμή του πολίτη», όπου δηλώνει την πρόθεσή του να ανακυκλώσει κάποια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή, καθώς και κάποια στοιχεία που θα του ζητηθούν από το τηλεφωνικό κέντρο (π.χ. ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα, είδος και αριθμός συσκευών, όροφος κλπ).Του επισημαίνεται ιδιαιτέρως, ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να την κατεβάσει στο πεζοδρόμιο ή σε κοινόχρηστο χώρο, γιατί ως γνωστόν την «αρπάζουν» αμέσως οι γυρολόγοι.
  2. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, την ίδια στιγμή, επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τη συμβεβλημένη εταιρεία ανακύκλωσης και της διαβιβάζουν το αίτημα του πολίτη.
  3. Η εταιρεία επιβεβαιώνει τηλεφωνικά το ραντεβού με τον ίδιο τον πολίτη και έπειτα μεταβαίνει στο σημείο ανακύκλωσης, όπου την παραλαμβάνει πόρτα – πόρτα (ανεξαρτήτου ορόφου διαμονής), χωρίς έτσι να χρειασθεί να μπει στον κόπο ο πολίτης να την κατεβάσει στο πεζοδρόμιο, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στα χέρια κάποιου γυρολόγου, με άγνωστο βέβαια προορισμό και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Συμφέρον όλων μας, ως δημότες, πολίτες και καταναλωτές αυτής της πόλης, είναι να συμμετέχουμε ενεργά και υπεύθυνα στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια στο Δήμο μας, καθώς εκτός από το ότι δεν μας κοστίζει τίποτα, δημιουργούμε τις συνθήκες να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σ’ ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο περιβάλλον.

Ως εκ τούτων, ζητούμε να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθεια για την ανακύκλωση στο Δήμο μας και να συμμετέχετε κι εσείς ενεργά και υπεύθυνα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο