Ανοικτός διάλογος με τους δημότες για το «χαράτσι» της ΔΕΗ – Ομόφωνη καταδίκη του «ειδικού φόρου»

Aνοικτό διάλογο με τους δημότες με σκοπό την ενημέρωση για το «χαράτσι» της ΔΕΗ διοργάνωσε χθες ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας, παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας και διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.

«Σκοπός μας είναι η ενημέρωση του κόσμου. Να του εξηγήσουμε το πρόβλημα. Να τον ενημερώσουμε για τους τρόπους άμυνας σε ένα άδικο φόρο» σημείωσε στην εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος επισήμανε ότι το χαράτσι της ΔΕΗ είναι ένα μέτρο που «πλήττει οριζόντια την τοπική κοινωνία και κάθε συμπολίτη μας». «Το χαράτσι της ΔΕΗ», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης, «δε είναι όρος που επινοήθηκε τυχαία. Είναι απόλυτα εύστοχος και περιέχει έναν ισχυρό παραλληλισμό. Ίσως μάλιστα ο σύγχρονος όρος να αδικεί τον ιστορικό, αφού το χαράτσι επί Τουρκοκρατίας ήταν ένας από τους δύο φόρους, ενώ το χαράτσι επί σύγχρονης ελληνικής πολιτείας είναι ένας από τους αμέτρητους φόρους που έχουν επιβληθεί στους πολίτες. Είναι πραγματικά κρίμα που 400 χρόνια μετά οι πολίτες αντιμετωπίζονται με όρους υποτέλειας. Και είναι σημείο παρακμής να εκβιάζεται ο πολίτης να πληρώσει, με την απειλή της στέρησης ενός ζωτικού κοινωνικού αγαθού».
Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη σημείωσε ότι η θέση του δήμου ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. «Δε επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Ούτε ηγηθήκαμε κινημάτων μαζικής αντίδρασης των πολιτών και στάσεων ανυπακοής. Χειριστήκαμε το πρόβλημα πολύ υπεύθυνα. Στο πολιτικό σκέλος του ζητήματος πήραμε θέση, έχοντας θεσμική νομιμοποίηση. Εκδώσαμε ομόφωνο ψήφισμα κατά του τέλους. Έστειλα προσωπική επιστολή στον Περιφερειακό Διευθυντή της ΔΕΗ, καλώντας τον να μην προχωρήσει η δημόσια επιχείρηση σε διακοπές ηλεκτροδότησης στο δήμο μας. Στο νομικό σκέλος, κινηθήκαμε από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ενώ ο  δήμος μας ήταν ο πρώτος που κατέθεσε αίτηση ακύρωσης  της υπουργικής απόφασης επιβολής του τέλους στο Συμβούλιο της Επικρατείας», σημείωσε, ενώ έδωσε απάντηση στο ερώτημα γιατί ένας δήμαρχος μιας πλούσιας περιοχής προχώρησε σε μια τέτοια πράξη. «Το άδικο δεν έχει να κάνει με τους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά με το άδικο του μέτρου. Αν ένα μέτρο είναι άδικο και αντισυνταγματικό οφείλει να το προσβάλει ο οποιοσδήποτε», επισήμανε ο κ. Καïτεζίδης.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη ευχαρίστησε τους ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης: τόσο τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Βαλεργάκη  και τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό Κωνσταντίνο Φινοκαλιώτη, που ήταν αυτός που έδωσε και τις περισσότερες απαντήσεις στις ερωτήσεις του κόσμου, όσο και το νομικό σύμβουλο του δήμου Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιάννης Κοτζαμανίδη, που συντόνισε τη συζήτηση.
Στην παρέμβασή του ο κ. Βαλεργάκης σημείωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν είναι υπέρ του κινήματος ‘’δεν πληρώνω δεν πληρώνω’’. «Εμείς ενημερώνουμε τον κόσμο για το τι ισχύει και το ότι πιστεύουμε ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό. Από εκεί και πέρα ο κόσμος και οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους για τι θα κάνουν», σημείωσε ο κ. Βαλεργάκης, ο οποίος συνέστησε τους δημότες να κάνουν ατομικές προσφυγές.
Από τη μεριά του ο κ. Φινοκαλιώτης, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς που παραστάθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της προσφυγής για την αντισυνταγματικότητας του νόμου, εκτίμησε ότι το σκέλος του μέτρου που προβλέπει τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» δε θα περάσει από το ΣτΕ. Ανέφερε ότι στη χώρα μας η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι υπέρμετρη και ότι αντίστοιχα το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάνθηκε ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι συνταγματική μόνο αν από αυτήν προέρχεται εισόδημα. Επίσης υποστήριξε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται σε όλους και να μη σχετίζεται με τη φορολογική ικανότητα του καθενός.

Στη συνέχεια επακολούθησε ζωντανός διάλογος με τους πολίτες που ήταν παρόντες στην εκδήλωση και έθεσαν πολλά ερωτήματα προς τους ομιλητές, ενώ έγιναν και  τοποθετήσεις πολιτικού περιεχομένου. Τι ρώτησαν οι δημότες; Αν ένας υπόγειος χώρος που είναι  ηλεκτροδοτούμενος εντάσσεται στην κατηγορία των ακινήτων για τα οποία πρέπει να καταβληθεί το «χαράτσι» και αν είναι καλό να γίνουν ατομικές ή συλλογικές προσφυγές κατά του τέλους. Επίσης τι πρέπει να κάνουν οι δημότες μέχρι να υπάρξει απόφαση από το ΣτΕ και αν είναι συνταγματικό να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την επιβολή του τέλους σε πολύτεκνους. Επίσης ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε αφορούσε το εργοταξιακό ρεύμα και αν και γι’ αυτά τα ακίνητα πρέπει να πληρωθεί το «χαράτσι».

Ομόφωνα πάντως η συνέλευση καταδίκασε τον ειδικό αυτό φόρο στα ακίνητα, καταγγέλοντάς τον σαν αντισυνταγματικό, αλλά και άδικο και αναξιοπρεπή, ιδιαίτερα για τις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.

 
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο