Δακρυσμένη Μικρασία 1922-2002: Μια παράσταση Μνήμης, πολιτισμού και ελπίδας

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ τους θεατές η θεατρική παράσταση με τίτλο «Δακρυσμένη ΜΙΚΡΑΣΙΑ 1922-2022» στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας «Η Πάντων Ελπίς», σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας στα Κωνσταντινοπολίτικα της Πυλαίας.

Ο Νίκος Καπέλιος με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του μετέτρεψε τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού σε επιβλητική θεατρική σκηνή και για άλλη μια φορά εντυπωσίασε, ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό. Παίζοντας με έντονα χρώματα μέσα στο σκοτάδι της νύχτας η εμπνευσμένη θεατρική παράσταση, ήταν σπονδή για τις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ) ανέλαβε την παραγωγή και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η Θεατρική ομάδα και άλλα τμήματα Πολιτισμού της ΚΕΠΑΠ όπως η Νεανική και Παιδική Χορωδία και τα Χορευτικά τμήματα Πυλαίας και Χορτιάτη ταξίδεψαν νοερά τους θεατές στον χρόνο (1922 – 2022), σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων Μνήμης από την μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού.

Τα εύσημα σε όλους τους συντελεστές έδωσε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης που βρέθηκε ανάμεσα στους θεατές: «Μια παράσταση που μας συγκίνησε και μας καθήλωσε. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη Νίκο Καπέλιο, τους πρωταγωνιστές, την Πρόεδρο Βίβιαν Λιόλιου και την ΚΕΠΑΠ. Συνεχίζουμε τις επετειακές εκδηλώσεις του δήμου μας για τις Αλησμόνητες Πατρίδες, ανασύροντας 100 χρόνια μετά, τις ιστορικές μνήμες από τα τραγικά γεγονότα. Μνήμες Πολιτισμού για τους χιλιάδες αδελφούς μας που εξοντώθηκαν, αλλά και όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν και οδηγήθηκαν στην προσφυγιά, που συνέχισαν, πρόκοψαν και μπόλιασαν τη Νέα Ελλάδα».  

Της παράστασης προηγήθηκε ομιλία του επίτιμου Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Ζούκα ο οποίος αναφέρθηκε στις αιτίες, αλλά και τα τουρκικά εγκλήματα στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο οποίος τιμήθηκε στη συνέχεια με αναμνηστικό του από τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο