ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ ΓΙΑ ΕΚΝΕΦΩΣΗ ULV ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση νοσημάτων που μεταδίδονται με τα κουνούπια, προγραμματίζεται στην ΕΞΟΧΗ του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη εφαρμογή έκτακτων μέτρων για την καταπολέμηση κουνουπιών για τη δραστική μείωση του πληθυσμού τους, πέραν των μέτρων που ήδη λαμβάνονται.

Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζεται να γίνουν στον οικισμό τη Δευτέρα 4/9/2023 και ώρα 22:30μμ (ανάλογα πάντα με τις κλιματολογικές συνθήκες) ψεκασμοί ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα που διαθέτει ο ανάδοχος του έργου καταπολέμησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για προληπτικούς λόγους παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τον τοπικό πληθυσμό και προβείτε σε λήψη μέτρων, ώστε καθόλη τη διάρκεια των ψεκασμών να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι εφαρμογές θα γίνουν τις βραδινές ώρες (αρχίζουν 22:30 μ.μ.), ώστε να μην κυκλοφορούν πολίτες στους δρόμους και θα ξεκινήσουν από την περίμετρο του οικισμού.

Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί έχει νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συγκεκριμένο σκοπό. Το σκεύασμα φωτοδιασπάται στο ηλιακό φως, την ώρα δε που θα χρησιμοποιηθεί (βράδυ) δεν ίπτανται ωφέλιμα έντομα.

Πρέπει να υπάρξει ευρύτατη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, οι κάτοικοι τις ώρες αυτές να μην κυκλοφορούν στο δρόμο, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα έκθεσής τους στο ψεκαστικό υγρό. Συστήνεται επίσης και τα οικόσιτα και κατοικίδια ζώα να κλειστούν σε στεγασμένο χώρο για να περιοριστεί η έκθεση όλων στο ψεκαστικό μίγμα.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται η ύπαρξη πολίτη στο δρόμο, ο υπεύθυνος ψεκασμού θα είναι αναγκασμένος να σταματά τον ψεκασμό και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένο.

Οι πολίτες στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των κατοικιών τους, να φροντίσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους (κλιματιστικά, ανεμιστήρες κτλ.) να κρατήσουν το εσωτερικό των οικιών τους δροσερό και να φροντίσουν να μην είναι εκτεθειμένα στους εξωτερικούς χώρους είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια κ.λπ..). Επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν υπό την επίβλεψη και την παρουσία ειδικών επιστημόνων της Περιφέρειας και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να βοηθήσουν το παραπάνω έργο που γίνεται αποκλειστικά για την προστασία της υγείας τους.

Το σχετικό έγγραφο: DOC010923-01092023112409

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο