ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ για τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων του Πόντου ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Η ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού ζει, αντιστέκεται, διεκδικεί Δικαίωση. Η ιστορία οφείλει να αποδώσει Δικαιοσύνη»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ για τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων του Πόντου

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Η ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού ζει, αντιστέκεται, διεκδικεί Δικαίωση. Η ιστορία οφείλει να αποδώσει Δικαιοσύνη»

 

  Οι μνήμες της  αποφράδας περιόδου του ποντιακού ελληνισμού ξαναζωντάνεψαν στις εκδηλώσεις τιμής και Μνήμης που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ, μαζί με την «Ένωση Ποντίων Πανοράματος» και τη «Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων Πανοράματος»,  ανήμερα της 19ης Μαΐου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Μνημείο του Πόντιου Ακρίτα επί της κεντρικής οδού Κομνηνών, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή υπό τη μουσική  υπόκρουση ποντιακής λύρας σε παραδοσιακό μοιρολόι. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο χαιρετισμός του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των εκπροσώπων των Ποντιακών σωματείων, με το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και διαφύλαξη της ιστορικής Μνήμης να αποτελεί το κεντρικό κοινό μήνυμα του συνόλου των ομιλητών.

«105 χρόνια μετά, από την ημέρα που η ιστορία έγραψε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της, ο πόνος δεν καταλαγιάζει.

Ακολουθεί τη δική του πορεία από γενιά σε γενιά και αναμένει καρτερικά την δικαίωση για τις 353.000 ψυχές των προγόνων μας που έσβησαν μαρτυρικά.

Η Γενοκτονία των Ποντίων, μια πληγή που αιμορραγεί ακόμα στην ψυχή του έθνους μας, σφραγίζει την ιστορία με μελάνι πόνου και θρήνου.

Σήμερα στέλνουμε το πιο ηχηρό μήνυμα ότι η ποντιακή ψυχή παραμένει ΖΩΝΤΑΝΉ ΚΑΙ ΠΑΡΟΎΣΑ!

Η ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού ζει, αντιστέκεται, διεκδικεί Δικαίωση.

Οι Έλληνες Πόντιοι, όσοι καταγόμαστε από εκείνες τις αλησμόνητες πατρίδες ζητάμε η 19η Μάιου να αναγνωρισθεί, εδώ και τώρα, διεθνώς ως ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου.

Η ιστορία οφείλει να αποδώσει Δικαιοσύνη.» τόνισε ο δήμαρχος Ignatios Kaitezidis.

Σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης ακολούθησε η λαμπαδηδρομία. Με σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας, αξιοπρέπεια και βουβό πόνο, δεκάδες πολίτες, μέλη των ποντιακών συλλόγων με παραδοσιακές στολές, ηλικιωμένοι, νέοι και μικρά παιδιά, κρατώντας αναμμένες τις δάδες,  πραγματοποίησαν πεζή πορεία προς το τοπωνύμιο του Ποντιακού ελληνισμού, το Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο του ιστορικού Αρσακλί.

Τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος”.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο