Θεμελιώθηκε το 1ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Εξοχής – ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Όλοι μαζί γράφουμε σήμερα ιστορία στην Εξοχή. Θεμελιώνουμε το σύγχρονο σχολείο του αύριο, δικαίωση της δουλειάς και των κόπων μας μιας 10ετίας»

Το πρώτο και πιο σημαντικό λιθαράκι για την κατασκευή του υπερσύγχρονου 1ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Εξοχής μπήκε σήμερα με τη θεμελίωση του σπουδαίου έργου συνολικής δυναμικότητας άνω των 300 μαθητών που αποτελεί δικαίωση για τις προσπάθειες του δήμου και πολύτιμη ανάσα για την σχολική κοινότητα της περιοχής. Σε μια λιτή και σεμνή -λόγω των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού- αλλά ιδιαίτερα συγκινητική τελετή που ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, με πολλά εγκάρδια χαμόγελα πίσω από τις μάσκες, ο  δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έβαλαν τον θεμέλιο λίθο και αποκάλυψαν την πλάκα του έργου.
Στη σύντομη, αλλά συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του που προκάλεσε αίσθηση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, ζητώντας από τις αρχές να λάβουν τα μέτρα τους «για να μην μυρίζει ο τόπος μας θάνατο», ενώ συνέστησε σε όλους «περισσότερη δουλειά, πιο δυνατή προσευχή, ενότητα και αγάπη για όσα δύσκολα έρχονται».
«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Εξοχή. Μπορεί οι μάσκες να καλύπτουν τα χαμόγελα μας, αλλά δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση που ζωγραφίζονται στα βλέμματά μας! Ξεκινά να κατασκευάζεται σήμερα, το πρότυπο σχολείο του αύριο που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια και θα αποτελεί στολίδι για την δημόσια εκπαίδευση, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, με πολύ υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές» τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα «για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα οι δημότες μας να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ» καθώς και τον πρώην δήμαρχο Χορτιάτη, σήμερα πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη, Μιχάλη Γεράνη κι όλους όσοι συνέβαλαν με τις δυνάμεις τους, στη θετική πορεία του μεγάλου έργου. Επίσης ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής για την εμπιστοσύνη τους, την υπομονή και τη συνεργασία τους, υπενθυμίζοντας ότι επί 65 χρόνια ως σήμερα τα παιδιά στεγάζονται σε ένα σχολείο που χτίστηκε το 1955 και εγκαινιάστηκε από την… τότε βασίλισσα Φρειδερίκη! «Χαίρομαι που είμαστε σε θέση να τιμούμε την υπόσχεσή μας πως η παιδεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και σήμερα ικανοποιείται ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Καϊτεζίδης καταλήγοντας με την ευχή «στα εγκαίνια ο κορωνοϊός να αποτελεί ανάμνηση και να μιλάμε για το αρτιότερο χωροταξικά και υγειονομικά σχολείο  της Θεσσαλονίκης».
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον δήμαρχο κ. Καϊτεζίδη και τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ για την εξαιρετική συνεργασία και αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Εστιάζουμε στην Παιδεία εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Διαθέσαμε πάνω από 43 εκ ευρώ για σχολικά κτίρια  που καλύπτουν τις ανάγκες 13.000 μαθητών και εξοπλίσαμε συνολικά 351 ειδικά σχολεία. Σήμερα  κατασκευάζονται 18 σχολεία και αμέσως μετά θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ άλλα 35 δηλαδή συνολικά πάνω από 50 σχολικά κτίρια σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Αλλάζουμε τον χάρτη του εκπαιδευτικού συστήματος στην περιοχή μας και δίνουμε οριστικά τέλος στις διπλοβάρδιες και στα προβλήματα της σχολικής στέγης» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. 
Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου που είναι σταθμός για την περιοχή, ενός σύγχρονου σχολείου που ξεκινάει σήμερα  και σύντομα θα παραδοθεί στους μαθητές εξέφρασε ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου τονίζοντας ότι «Αν θέλουμε να χτίσουμε μια Ελλάδα που να προσφέρει ευκαιρίες και ελπίδα στους Έλληνες πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σχολεία τα οποία αποτελούν δόρυ, πανοπλία και ασπίδα του έθνους»
Την τελετή θεμελίωσης του 1ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Εξοχής τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μαυρίδης, ο Διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωκράτης Δωρής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο σχολικής στέγης είναι συνολικού προϋπολογισμού  2.324.737,70 € , έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Οι κτιριακές υποδομές ακολουθούν τις επιταγές του Κανονισμού Ενεργειακής απόδοσης Κτιρίων, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής του αναπτύσσεται σε δύο ορόφους, με υπόγειο, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 3.520,15 τ.μ. Περιλαμβάνει: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και παρασκήνια, εργαστήρια πληροφορικής, αισθητικής αγωγής, ξένων γλωσσών, αίθουσα φαγητού, 12 αίθουσες διδασκαλίας, χώρους διοίκησης και βιβλιοθήκη, ιατρείο και αίθουσα φυσικών επιστημών. Η μελέτη περιλαμβάνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος  χώρου με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, γηπέδου μπάσκετ με κερκίδες και εξωτερική περίφραξη. Με την ολοκλήρωση του νέου σχολείου που καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Εξοχής θα αξιοποιηθεί το σημερινό σχολείο που θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία σαν χώρος πολιτισμού, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο