Ενημέρωση γονέων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Αγαπητοί γονείς,
 
Άνοιξαν και πάλι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου μας, έτοιμοι να υποδεχτούν τους μικρούς μας φίλους και μαζί οι ευχές του δημάρχου μας και όλων των δημοτικών συμβούλων για μια παραγωγική, εποικοδομητική και ασφαλή σχολική χρονιά.

 

Με το άνοιγμα, είναι γνωστό, ότι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος των ιώσεων και γενικά των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών, που ταλαιπωρούν τα ίδια και τις οικογένειές τους. Για τον λόγο αυτό, μετά από προτροπή του δημάρχου μας Ιγνάτιου Καιτεζίδη, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένου σε θέματα πρόληψης, με την ιδιότητα του ιατρού πνευμονολόγου αλλά και του Προέδρου της ΚΕΚΠΑΠ, του αρμόδιου ΝΠΔΔ του δήμου για τους παιδικούς σταθμούς, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε μερικές πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές, που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των λοιμώξεων στα παιδιά μας.
  •  Τα μικρόβια μεταδίδονται: με τα χέρια που αγγίζουν την μύτη και τα μάτια, ή χρησιμοποιούνται για να καλύψουμε το στόμα,
  • με τον βήχα η φτάρνισμα, που στέλνουν μολυσμένα σταγονίδια από ένα μολυσμένο άτομο στον αέρα  και εισπνέονται από άλλους,
  • αγγίζοντας μολυσμένα υγρά ή εκκρίσεις του σώματος (βλέννα, σάλιο, αίμα, ούρα, κόπρανα) κάποιου που έχει μικροοργανισμούς που προκαλούν νόσο και
  • αγγίζοντας ένα αντικείμενο που έχει μολυνθεί προηγουμένως με μικρόβια.

Οι κοινές ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις είναι σχετικά ακίνδυνες και δεν απαιτούν ιδιαίτερη θεραπεία. Κατά μέσον όρο τα βρέφη έχουν 6-8 κοινές ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις/έτος, ενώ τα παιδιά λίγο λιγότερες. Μικρόβια  από την αναπνευστική οδό, μεταδίδονται  με τα σταγονίδια στον  αέρα. 

 
Τι  μπορούν να κάνουν λοιπόν οι γονείς για την ελάττωση των λοιμώξεων  στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία; 
 
1. Τα χέρια είναι η πιο συχνή επιφάνεια μεταφοράς των μικροβίων. Διδάσκοντας τα παιδιά να καλύπτουν το στόμα ή την μύτη με τα χέρια τους όταν βήχουν ή φταρνίζονται, στην πραγματικότητα επιτυγχάνουμε το αντίθετο, δηλ. βοηθούμε στην εξάπλωση των μολύνσεων. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν, ότι είναι καλύτερα να βήξουν ή να φταρνιστούν σε ένα «άδειο» μέρος στο πάτωμα ή να χρησιμοποιήσουν τον αγκώνα ή τον ώμο τους σαν εμπόδιο. 
2. Πλύσιμο των χεριών τους και των χεριών του παιδιού όταν μπαίνουν στον παιδικό σταθμό/σχολείο και στο σπίτι.
3. Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από το φαγητό, αλλαγή πάνας, χρήση τουαλέτας, επαφής με ζώα και ακάθαρτα αντικείμενα 
4. Ο θηλασμός των βρεφών είναι πολύ σημαντικός για την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως και οι εμβολιασμοί. 
5. Αν εκδηλωθεί λοίμωξη, είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν εμφάνιση διαφοροποιημένης συμπεριφοράς του παιδιού, όπως ασυνήθους υπνηλίας, άρνησης για φαγητό, κράτημα του αυτιού τους ή της κοιλίας τους, συριγμού στην αναπνοή τους.
6. Μια ιογενής λοίμωξη εύκολα μετατρέπεται σε βακτηριακή, που είναι σοβαρή. Ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που κάποια συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται. 
 
Αγαπητοί γονείς,
 
γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία, ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Ολόψυχες ευχές για μια καλή, ευτυχισμένη, γεμάτη υγεία σχολική χρονιά!
 
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
 
                            Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος                            
Ειδικός Πνευμονολόγος
Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας,
Αλληλεγγύης & Παιδείας Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο