ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ «ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ» στον Χορτιάτη: Χιλιάδες προσκυνητές στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής – Μοιράστηκαν πάνω από 1000 μερίδες βραστής γίδας

Με χιλιάδες προσκυνητές – επισκέπτες, παραδοσιακή μουσική και γνήσιο λαϊκό γλέντι αλλά και την παραδοσιακή βραστή γίδα, ολοκληρώθηκαν οι φετινές διήμερες εκδηλώσεις στο παραδοσιακό «Κουρμπάνι» στον Χορτιάτη για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής της Μεγαλομάρτυρος, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της γιορτής, το λαϊκό γλέντι συνόδευσε μουσική ορχήστρα, χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα χορευτικά της ΚΕΠΑΠ Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου που ξεσήκωσαν το κοινό. Ανάμεσα τους ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Κωνσταντίνα Αδάμου, οι αντιπεριφερειάρχες Σωκράτης Δωρής και Κώστας Γιουτίκας καθώς και δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου με την Περιφορά της Εικόνας και τον Μέγα Εσπερινό στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη. Την Τρίτη 26 Ιουλίου συνεχίστηκε ο Εορτασμός με τον Όρθρο της εορτής της Αγίας Παρασκευής, το Ιερατικόν Συλλείτουργον και τον Εσπερινό και η βραδιά κορυφώθηκε με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου.

Να θυμίσουμε ότι το «Κουρμπάνι» γιορτάζονταν τα παλαιότερα χρόνια από τους κτηνοτρόφους της περιοχής που πρόσφεραν τα ζώα τους στη χάρη της Αγίας, προσδίδοντας παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη γιορτή χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος, σύμφωνα με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο