Ανακύκλωση Μαγειρικών Ελαίων

Γιατί να τα ανακυκλώσω;
Γιατί ρίχνοντάς τα στο νεροχύτη μου ή στα σκουπίδια:
…υποβαθμίζουν τα οικοσυστήματα αποδέκτες,
…αυξάνουν την πιθανότητα πυρκαγιάς στα σημεία απόρριψής τους (χωματερές)
…ρυπαίνουν μεγάλο όγκο νερού καθιστώντας το ακατάλληλο προς πόσιν (πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού, μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού!!!)
…δημιουργούν προβλήματα σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού επιβαρύνοντας την τοπική οικονομία και
…δημιουργούν εστίες μόλυνσης στους σωλήνες του σπιτιού μου και προβλήματα στις αποχετεύσεις (φράξιμο κλπ)

 

ενώ, αν τα ανακυκλώσω
…περιορίζονται τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν, ως υγρά απόβλητα, όταν καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο,
…δεν ρυπαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας,
…μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α,
…μετατρέπονται σε βιοκαύσιμο (βιοντίζελ) και συνεπώς εξοικονομούνται μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, στηρίζεται η οικονομία της χώρας και περιορίζονται οι εκπομπές αερίων με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου
…συμβάλουμε στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας
…προωθείται η περιβαλλοντική συνείδηση και η ενεργός συμμετοχή του πολίτη και
…συμμετέχουμε όλοι ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών
Τι μπορώ να κάνω;
Όλα τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια (τηγανέλαια), δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κλπ, μπορούν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο (Βιοντίζελ).
Το βιοντίζελ έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ως υποκατάστατο του ή σε διάφορες αναλογίες με αυτό.
Πλεονεκτήματα βιοντίζελ:
  • Μη τοξικό
  • Δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις και θείο
  • Βιοαποικοδομήσιμο
  • Έχει χαμηλότερες εκπομπές (σωματιδίων, μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογονανθράκων)
  • Αυξημένη λιπαντική ικανότητα
  • Συνεισφέρει σημαντικά λιγότερο σε αέρια θερμοκηπίου, με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • Μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου
Με δεδομένες τις βαρύτατες επιπτώσεις, στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, από την ακατέργαστη απόθεση τηγανέλαιων στο Χ.Υ.Τ.Α, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη καλεί και προτρέπει τους πολίτες και τα καταστήματα να συμμετάσχουν στη νέα αυτή προσπάθεια του Τμήματος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης. Για να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν, είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα μπουκάλι (νερού ή αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να εντοπίσουμε στη γειτονιά μας (πάντα υπάρχει) ένα κατάστημα εστίασης, όπου σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία να τα αποθέτουμε στα δοχεία συλλογής
ή
να τα μεταφέρουμε και να τα αδειάζουμε στις ειδικές δεξαμενές που είναι τοποθετημένες έξω από τα κοντινότερα από την κατοικία μας μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής που διαμένουμε (ΜΑΣΟΥΤΗΣ,ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ή

να τα μεταφέρουμε και να τα αδειάζουμε στην ειδική δεξαμενή, που υπάρχει στον χώρο του νέου αμαξοστασίου του Δήμου μας (Απόλλωνος 45-47 –περιοχή Jumpo).

 

Πρόκειται για μια πράξη αμιγώς οικολογική, καθώς είναι κρίμα να πετάμε στη φύση όλα αυτά τα λιπαρά κατάλοιπα, αφού μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε με τόσο εύκολο τρόπο.
Οι επαγγελματίες εστίασης ειδικότερα, λόγω διαχείρισης μεγαλύτερων ποσοτήτων, μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με πιστοποιημένους τοπικούς συνεργάτες των εταιριών ανακύκλωσης ώστε να συλλέγονται τα χρησιμοποιημένα έλαια από τον χώρο τους.
   

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη τηλ: 2310-326370 ή στο τετραψήφιο αριθμό 15195, καθώς και να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας REVIVE www.revive.gr.
ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Skip to content