Δωρεάν Μαθήματα Ανώδυνου Τοκετού από το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη παρακολουθούν οι μέλλουσες μητέρες, προκειμένου να είναι έτοιμες για την μεγάλη στιγμή!

Το Τμήμα Μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού εντάσσεται για πρώτη φορά στις δραστηριότητες του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής. Τα μαθήματα, στα οποία δήλωσαν ενδιαφέρον δεκάδες γυναίκες, είναι δωρεάν και γίνονται εθελοντικά δύο φορές της βδομάδα, από μαία εξειδικευμένη στο πρόγραμμα ανώδυνου τοκετού.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Δήμος σε έναν τομέα όπου εξειδικεύονται οι μαίες για να βοηθήσουν τις γυναίκες καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέσα από την διαδικασία των μαθημάτων οι μέλλουσες μητέρες θα είναι σε θέση να γνωρίσουν καλύτερα τις αλλαγές που σημειώνονται στο σώμα τους, να αντιμετωπίσουν τις ανασφάλειες και τους φόβους τους, να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση, αποφεύγοντας τα γνωστά προβλήματα και βέβαια να προετοιμαστούν για τη μεγάλη στιγμή που θα φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. Την πρόταση για τη διεξαγωγή των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού κατέθεσε στο Δήμο Πυλαίας η Μαία – Ειδική στον Ανώδυνο Τοκετό, κ. Θωμαή Μπίτσιου, η οποία προσφέρεται να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις μέλλουσες μητέρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν την οικονομική άνεση να παρακολουθήσουν μαθήματα ανώδυνου τοκετού. «Μέσα από κατάλληλες τεχνικές φροντίζουμε ώστε, η αναπνοή της επιτόκου να είναι ομοιόμορφη κατά την εισπνοή και την εκπνοή και να παίρνει σύντομες και μικρές αναπνοές προκειμένου να οξυγονωθεί σωστά ο οργανισμός της» εξηγεί η κ. Μπίτσιου.

Που θα γίνουν τα μαθήματα

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού πραγματοποιούνται στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του γυμναστηρίου του ΚΑΠΗ, που στεγάζεται στο κτίριο επί της οδού Πολυτεχνείου 11, Πυλαία. Με τη βοήθεια των υπερσύγχρονων μέσων και την παρουσίαση ποικίλων σλάιντς, γύρω από θέματα εγκυμοσύνης(σύλληψη, δημιουργία εμβρύου, ημέρα έναρξης και εξώθησης τοκετού), το πρόγραμμα των μαθημάτων θα περιλαμβάνει ασκήσεις τεχνικής, χαλάρωσης και ρύθμισης της αναπνοής. Η διάρκεια των μαθημάτων υπολογίζεται περίπου στις δύο ώρες, ενώ πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η συμμετοχή των μελλουσών μητέρων στο πρόγραμμα θα ξεκινά με την καταβολή ενός εικονικού ποσού στην εγγραφή τους, ενώ ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει μεριμνήσει για την δωρεάν προσφορά όλων των συνεδριών προς τις υποψήφιες.

Προετοιμασία για τον τοκετό

Σύμφωνα με την κ. Μπίτσιου η σωστή προετοιμασία τόσο του σώματος όσο και της ψυχολογικής κατάστασης της γυναίκας είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή άγχους, φοβιών και παρόμοιων καταστάσεων, που μπορεί να προκύψουν την ώρα του τοκετού. Πάντως η κατάλληλη προετοιμασία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, περίπου στις 8 – 12 εβδομάδες. Ωστόσο, όπως εξηγεί η μαία, επειδή ενδέχεται να κουραστεί η γυναίκα από την αρχή της εγκυμοσύνης της, για το λόγο αυτό συστήνει να ξεκινούν τα μαθήματα από τον 6ο μήνα. Με την κατάλληλη προετοιμασία που γίνεται με την παρακολούθηση ειδικευμένου ατόμου στο τμήμα ανώδυνου τοκετού, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει πάρα πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια του. «Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες δεν υποψιάζονται τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν» επισημαίνει η κ. Μπίτσιου για να προσθέσει ότι «πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές που δίνονται στο τμήμα, διότι αν φτάσουν στην του τοκετού απροετοίμαστες, τότε θα είναι αργά.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2313302636, στο Δημαρχείο Πυλαίας Κ. Παλαιολόγου 1.
Τοποθεσία: Γυμναστηρίου του ΚΑΠΗ (Πολυτεχνείου 11)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Skip to content