Εγκαινιάζεται την Κυριακή η πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πυλαίας – Λαογραφική Συλλογή

Στους δημότες παραδίδεται επισήμως η πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πυλαίας, στους χώρους της οποίας εκτός από τους χιλιάδες τόμους βιβλίων που θα μπορούν να διαβάζουν και να δανείζονται οι βιβλιόφιλοι, θα φιλοξενείται επίσης και η Λαογραφική Συλλογή του δήμου.

Την κορδέλα των εγκαινίων  της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης που θα στεγάζεται στην οδό Πολυτεχνείου 4 στην Πυλαία (Τηλ: 2310 325 734),  θα κόψει την Κυριακή  26 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί, ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Πρόκειται για τη δεύτερη Δημοτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη μετά από αυτή που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 2013 με επιτυχία στο Πανόραμα. Στο δίκτυο των βιβλιοθηκών του δήμου θα πρέπει να προστεθούν και οι πέντε στάσεις-βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν από το 2016 (στο Φίλυρο και το Πανόραμα) προς τέρψη και εξυπηρέτηση των βιβλιόφιλων επιβατών, όπως και οι σημαντικές ανά περιοχή σχολικές βιβλιοθήκες.

Η  συλλογή της βιβλιοθήκης αριθμεί περί τα 3.000 βιβλία, αναμένεται όμως να ενισχυθεί σημαντικά από χορηγίες εκδοτικών οίκων και δωρεές των δημοτών και περιλαμβάνει τομείς όπως: Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, Ιστορία, Ψυχολογία, Τέχνες, Οικονομία, Τεχνολογία, Περιοδικά. Στη βιβλιοθήκη θα λειτουργούν τμήματα δανεισμού και αναγνωστηρίου και παιδικής βιβλιοθήκης. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δανείζονται 4-5 βιβλία κάθε 15 μέρες αφού προηγουμένως γίνουν μέλη της δανειστικής βιβλιοθήκης, με μια απλή αίτηση  εγγραφής, την προσκόμιση της αστυνομικής τους ταυτότητας και την επίδειξη ενός εγγράφου που να βεβαιώνει τη μόνιμη διεύθυνση τους.

«Εγκαινιάζοντας  τη νέα δημοτική βιβλιοθήκη μας, διευρύνουμε το δίκτυο των δημοτικών βιβλιοθηκών μας και στην Πυλαία προσθέτοντας ακόμη ένα λιθαράκι Πολιτισμού. Από το 2013 λειτουργεί ήδη η πρώτη δημοτική βιβλιοθήκη στο Πανόραμα και από το 2016 οι στάσεις-βιβλιοθήκες στο Φίλυρο, πρωτοβουλία που απέσπασε πολλές θετικές κριτικές και πανελλήνια βραβεία. Έπεται συνέχεια σε άλλες περιοχές του δήμου μας με στόχο να παραδώσουμε μια μοναδική ”προίκα” πολιτισμού, βοηθώντας να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στους νέους μας, η ευεργετική και ωφέλιμη συνήθεια της ανάγνωσης», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο βασικός λειτουργικός χώρος της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου και αποτελείται από 190 τμ., ενώ εσωτερικό πατάρι έκτασης περίπου 40τ.μ., διαμορφώθηκε ως δευτερεύον αναγνωστήριο.

Επιπλέον σε άλλο χώρο, επιφάνειας 170τ.μ. περίπου θα φιλοξενείται η Λαογραφική Συλλογή Πυλαίας, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από παραδοσιακές φορεσιές, ορισμένες εκ των οποίων είναι ιδιαιτέρως σπάνιες.  Οι στολές σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα κοσμήματα, υποδήματα κ.ο.κ., θα μπορούν να διατίθενται σε συλλόγους, προάγοντας τη γνώση της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο