ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ για τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων του Πόντου ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω πάτριος Ποντία γη. Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ στις ψυχές που χάθηκαν, με αξιοπρέπεια, περηφάνια, αλλά και ελπίδα για Δικαίωση ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και οι Ποντιακές Κοινότητες σε όλη τη χώρα έκλιναν και φέτος το γόνυ, τίμησαν τα αδικοχαμένα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 19ης Μαΐου και με αφορμή τα 103 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο συνδιοργάνωσαν ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ μαζί με την «Ένωση Ποντίων Πανοράματος» και τη «Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων Πανοράματος».
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια προκάλεσαν οι αφιερωματικές εκδηλώσεις στο Μνημείο του Πόντιου Ακρίτα επί της κεντρικής οδού Κομνηνών, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με τη μουσική υπόκρουση ποντιακής λύρας σε παραδοσιακό μοιρολόι. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των εκπροσώπων των Ποντιακών σωματείων καθώς και κατάθεση στεφάνων.
«Οι Έλληνες Πόντιοι, όσοι καταγόμαστε από εκείνες τις αλησμόνητες πατρίδες ζητάμε η 19η Μαΐου να αναγνωρισθεί εδώ και τώρα, διεθνώς ως ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου. Ζητάμε να ακουστεί η ιστορική αλήθεια, η μόνη ΑΛΗΘΕΙΑ! Το ζητάμε όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο οι Έλληνες του Πόντου, διότι σήμερα, αυτή τη μέρα της θλίψης, των δακρύων και του πόνου, διατηρούμε την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια μας και την ελπίδα για Δικαίωση. Σήμερα, αυτή τη μέρα κάθε χρόνο, όλοι είμαστε Πόντιοι!» τόνισε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Σήμερα, τιμώντας τα 103 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, των γιαγιάδων και των παππούδων μας, εξακολουθούμε να είμαστε εδώ, να φωνάζουμε δυνατά και να στεκόμαστε στα πόδια μας. Όχι απλώς γιατί επικαλούμαστε την ιστορική αλήθεια, αλλά κυρίως διότι ζητάμε τη δικαίωση των αθώων ψυχών που χάθηκαν» ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος Κυριακός Παπαδόπουλος.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ιμεραίων Πανοράματος», Κωνσταντίνος Λειβαδόπουλος σημείωσε: “Ένας λαός που αποφασίζει την εθνοκάθαρση σφαγιάζοντας χιλιάδες ειρηνικούς και φιλήσυχους ανθρώπους, που διαπράττει όλες αυτές τις φρικαλεότητες, μόνο απαίδευτος και οπισθοδρομικός μπορεί να είναι. Αυτό το αποτρόπαιο μαζικό έγκλημα, η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλη την υφήλιο, να στιγματίζει για πάντα τους εμπνευστές του».
Στη συνέχεια μέσα σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» και με αφετηρία το Μνημείο ξεκίνησε η συμβολική λαμπαδηδρομία. Δεκάδες νέοι και μικρά παιδιά των τοπικών ποντιακών συλλόγων, ντυμένοι όλοι τους με παραδοσιακές στολές, αλλά και μεγαλύτεροι που συμμετείχαν στην εκδήλωση κρατώντας αναμμένες τις δάδες μέσω της οδού Κομνηνών πραγματοποίησαν πεζή πορεία προς τον Ιερό Ναό του «Αγίου Γεωργίου».
Η πορεία της «Φλόγας Μνήμης» που πραγματοποίησε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ είχε ως στόχο να κινητοποιήσει πέραν των Ποντιακών φορέων και των τοπικών κοινωνιών τους νέους και τους μαθητές. Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε φέτος, σε συνεννόηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με στόχο να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια για την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών στο Ποντιακό ζήτημα και το αίτημα για Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Εγγύς Ανατολής.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Skip to content