Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη Γυναικεία Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Χαιρετισμός Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας
Αλληλεγγύης και Παιδείας (ΚΕΚΠΑΠ) του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη
Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη που έχει σαφή προσανατολισμό στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής για τους κατοίκους του δήμου μας προσπαθεί να αξιοποιεί  κάθε δυνατή ευκαιρία, τόσο από το εθνικό όσο και το διεθνές περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζοντας παράλληλα στη Γυναίκα – κάτοικο,   δυναμικό ρόλο και ικανότητα   να   υποστηρίξει πολύπλευρα την ανάπτυξη του τόπου μας, υλοποιούμε διακρατική πρόταση για τη γυναικεία κοινωνική επιχειρηματικότητα με ευρωπαϊκούς φορείς από την Ιταλία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία.
Η διακρατική πρωτοβουλία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (Life Long Learning) – Grundtvig 2, με τίτλο: “Social entrepreneurship as a women way to the active citizenship” ή «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα ως μέσον της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών στα κοινά», βάσει της οποίας αναπτύσσονται δράσεις προώθησης της απασχόλησης, στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

 

Ο Πρόεδρος
Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος
Ιατρός Πνευμονολόγος
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
“Social Entrepreneurship Women Active Citizenship – S.E.W.A.C.”

Το πρόγραμμα φέρει τον επίσημο τίτλο: “Social entrepreneurship as a women way to the active citizenship” ή «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα ως μέσον της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών στα κοινά».Στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας, η διευκόλυνση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, αποτελεί μία από τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη. Σημαντική προτεραιότητα σε αυτήν την κατεύθυνση, αποτελεί η προτροπή για αύξηση της ενεργού δράσης των γυναικών μέσα στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες διαβιούν και αλληλεπιδρούν. Η συμμετοχή των κοινωνικά δραστήριων γυναικών στην Ευρώπη είναι υψηλή, σε σύγκριση με εκείνη των γυναικών σε άλλα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, στην ίδια την Ευρώπη, φαίνεται να υπάρχει μια αισθητή διαφορά στην ενεργό δράση των γυναικών μεταξύ βόρειων και νότιων χωρών. Οι χώρες του βορρά Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία κ.λπ. έχουν αναπτύξει την άγνωστη σε εμάς κοινωνική οικονομία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στην παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μια μορφή επένδυσης, άγνωστη ακόμη στην Ελλάδα, είναι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Ο ρόλος της είναι διττός. Από τη μία δημιουργεί θέσεις εργασίας και καταπολεμά την ανεργία και από την άλλη ενισχύει και την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απειλείται από την ανέχεια, η επιχειρηματικότητα αυτής της μορφής καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Ο χαρακτήρας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις, σχετίζεται με τομείς όπως: φροντίδα βρεφών, ηλικιωμένων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, φύλαξη, ασφάλεια κ.λπ. Με λίγα λόγια, η συμβολή αυτής της μορφής της  επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη ενός τόπου, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δύναται να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στην μείωση της ανεργίας σε αυτές.
Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου βάσει του οποίου δύναται η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων. Το 2011 θεσπίστηκε ο νόμος 4019 (ΦΕΚ 216/τΑ/30-09-2011) για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις».

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ!
Το παρόν πρόγραμμα πραγματεύεται το θέμα της ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του ρόλου του ενεργού πολίτη μέσα από κοινωνικά επιχειρηματικά εργαλεία. Σε όλες τις χώρες – εταίρους, την ομάδα στόχο αποτελούν μειονεκτούσες ομάδες των γυναικών όπως: οι γυναίκες με μακροχρόνια ανεργία, οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, γυναίκες με προστατευόμενα μέλη ΑμΕΑ ή υπερήλικα άτομα στις οικογένειές τους και άλλες γυναίκες που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν ήδη τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το πρόγραμμα θα ανιχνεύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από διαφορετικά εθνικά περιβάλλοντα και ειδικά τοπικά προβλήματα και θα προτείνει λύσεις με καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές.
Για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, πέραν από τους συνηθισμένους τρόπους ενημέρωσης, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν επιπλέον δράσεις όπως:

  • η δημιουργία και λειτουργία blogs που θα δημιουργήσουν οι εμπλεκόμενες στην κοινωνική επιχειρηματικότητα γυναίκες
  • η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ των διακρατικών εταίρων
  • στοχευμένη κατάρτιση γυναικών για να αποκτήσουν εφόδια, χρήσιμα για την έναρξη επιχείρησης κοινωνικού χαρακτήρα

Παράλληλα, το έργο θα προωθήσει τη σύνδεση μεταξύ της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ:
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος για όλους τους διακρατικούς εταίρους, είναι:

  • Η γνωριμία και η διερεύνηση της έννοιας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ο ρόλος που αυτή μπορεί να παίξει, και τα μοντέλα που μπορούν να αναπτυχτούν στις συμμετέχουσες χώρες, με βάση το κοινωνικό και θεσμικό πλαίσιο κάθε διακρατικού εταίρου.
  • Η δημιουργία και η ανταλλαγή «καλών πρακτικών» για τη συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων.
  • Η προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ένας τρόπος για την καινοτομία, την επινοητικότητα και την ευκαιρία αντιμετώπισης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που βιώνουν οι γυναίκες με βάση τις ιδιομορφίες της κάθε χώρας.
Επικοινωνία:
[email protected]Επίσημη Ιστοσελίδα:
http://women-social-economy.eu
Εκπαίδευση στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη με θέμα την «Κοινωνική Οικονομία και τις γυναικείες Κοινωνικές Επιχειρήσεις» 
Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας (ΚΕ.Κ.Π.Α.Π.) του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στο πλαίσιο του προγράμματος “Lifelong Learning” με τίτλο “Social entrepreneurship as a women way to the active citizenship (S.E.W.A.C.)” θα υλοποιήσει το μήνα Μάιο 2015, κύκλο επιμόρφωσης για τις γυναίκες του δήμου που θα δηλώσουν συμμετοχή, πάνω στις θεματικές ενότητες:
  1. Η έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας (Κ.Ο.) στην Ε.Ε.
  2. Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην Ε.Ε.
  3. Η Κοινωνική Επιχείρηση (Κ.Ε.) σε κάθε συμμετέχουσα χώρα
  4. Η Σύσταση και Λειτουργία των Κ.Ε.
  5. Η Οργάνωση και Διαχείριση των Κ.Ε.
  6. Το Μάρκετινγκ των Κ.Ε.
  7. Επιτόπου επισκέψεις σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις της πόλης

Στόχος της εκπαίδευσης είναι αφενός να παρασχεθούν οι απαραίτητες γνώσεις στις εκπαιδευόμενες για την ίδρυση Κοινωνικών Επιχειρήσεων και αφετέρου να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες επιτυχούς λειτουργίας αυτών.Οι γυναίκες του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη που επιθυμούν να ενταχθούν στο παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ανά τόπο κατοικίας τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Δημοτική Ενότητα Πανοράματος: 2310331093
  • Δημοτική Ενότητα Πυλαίας: 2310904747
  • Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη: 2313302035
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο