Ι. ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Η μνήμη παραμένει ζωντανή. Γιατί είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε» – 79ο ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ εκτελεσθέντων στο ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

Με κάθε επισημότητα και με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας αποδίδει και φέτος ο δήμος Πυλαίας –Χορτιάτη φόρο τιμής στη μνήμη των αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι, με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της 26ης Ιουλίου 1944. Ημέρα κατά την οποία 20 Έλληνες πατριώτες εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους.
Την Κυριακή 24 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 79 χρόνων της θλιβερής επετείου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ασβεστοχώρι Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Αρχιερατικό Μνημόσυνο. Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.
Στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί προς στο Μνημείο των Θυμάτων, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων και θα γίνει η κατάθεση στεφανιών και οι χαιρετισμοί από εκπρόσωπο του Δήμου και αντιπροσωπειών. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ενώ παράλληλα θα ακουστεί ο Εθνικός ύμνος.
«Μόνο τιμή και σεβασμός για τα 20 παλικάρια από το Ασβεστοχώρι που πριν από 79 χρόνια θυσιάστηκαν στον βωμό του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή. Γιατί είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε. Για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρικτά γεγονότα», σημειώνει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Κυριακή 23 Ιουλίου 2023
Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου
7.00 π.μ – 8.30 π.μ. Όρθρος Κυριακής
8.30 π.μ – 10.00 π.μ. Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα
10.00 π.μ. Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα.
10.45 π.μ. Μνημείο Θυμάτων –Τόπος εκτέλεσης -Λεωφόρος Παπανικολάου μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Εξοχής
Επιμνημόσυνη δέηση-Ομιλία εκπροσώπου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη-Προσκλητήριο νεκρών-Καταθέσεις στεφανιών-Ενός λεπτού σιγή. -Εθνικός ύμνος
Σύμφωνα και με το πρόγραμμα της εκδήλωσης η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα τάξης κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρηση των προσκυνητών, καθώς το μνημείο είναι σε κεντρικό δρόμο (Λεωφόρος Παπανικολάου στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Εξοχής -Σημείο αρχής περίφραξης του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»).

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο