Ι. Καϊτεζίδης: «Οι πολίτες νοιώθουν ανασφαλείς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Άμεση ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων, κάμερες στο δημόσιο χώρο και συνεχείς περιπολίες αστυνομικών και εταιρειών security»

Μετά το πέρας της σύσκεψης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε έναν ειλικρινή διάλογο με τον υπουργό και του μεταφέραμε την αγωνία και την ανασφάλεια που καθημερινά δεχόμαστε από τους συμπολίτες μας, για θέματα ασφάλειας ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

 Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να μιλάμε για ποιότητα ζωής στις πόλεις όταν ο πολίτης δε νοιώθει ασφαλής στο ίδιο του το σπίτι. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι ληστείες σε όλη τη Θεσσαλονίκη είναι ένα καθημερινό πια φαινόμενο. Ο υπουργός έδειξε ότι γνωρίζει τα θέματα και έχει καλή διάθεση να συνεργαστεί και να προτείνει ένα συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι σημαντικό ότι 550 νέοι αστυνομικοί των ειδικών ομάδων (ΟΠΚΕ) ήδη βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και αυτό το επαινέσαμε όλοι οι δήμαρχοι. Όπως και το γεγονός ότι θα υπάρχει πλέον ένα νέο τμήμα για την ενδοοικογενειακή βία και στην ανατολική πλευρά της πόλης αλλά και το ότι σε κάθε αστυνομικό τμήμα θα υπάρχουν ομάδες για τις εξειδικευμένες μορφές εγκλήματος όπως η παραβατικότητα ανηλίκων, η αθλητική βία και η ενδοοικογενειακή βία όπως ανέφερα. Αυτά είναι θετικά.

Οι δήμαρχοι τολμήσαμε να εισηγηθούμε στον υπουργό και προτάσεις ‘‘ρηξικέλευθες’’ αλλά επιτέλους θα πρέπει σ’ αυτή τη χώρα κάποια στιγμή να ‘‘σπάσουμε αυγά’’ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Είναι απαίτηση των πολιτών για κάμερες στους δημόσιους χώρους επιτέλους, με την προστασία βεβαίως των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, σύμφωνα με τις πρόνοιες που οι σύγχρονες δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο έχουν λάβει. Δεν μπορούμε να μένουμε με τους δημόσιους χώρους απροστάτευτους και αφύλακτους, η τεχνολογία μας δίνει λύσεις. Ακόμα και drones μπορούν να αξιοποιηθούν για καλύτερο συντονισμό, με σεβασμό πάντα των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών δικαιωμάτων. Θα πρέπει οι δημόσιοι χώροι να είναι ασφαλείς για τους πολίτες.

Ζητήσαμε να τρέξουν γρήγορα από την Πολιτεία οι διαδικασίες για ουσιαστική στελέχωση της δημοτικής αστυνομίας στους δήμους ώστε μετά από αυτό να προχωρήσουμε σε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της και να ελαφρύνουμε την Ελληνική Αστυνομία από εργασίες που είναι καθαρά γραφειοκρατικές. Αναφέρομαι π.χ. στις καθημερινές επιδόσεις εγγράφων προς τους πολίτες, ενώ περίπου 3.000 αστυνομικοί απασχολούνται σε δραστηριότητες που δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της ΕΛΑΣ, όπως για ελέγχους καπνίσματος κλπ. Να περάσουν αυτές οι αρμοδιότητες στη δημοτική αστυνομία και οι αστυνομικοί να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας που είναι η αποστολή τους.

Επίσης για την πρόληψη, να μας δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να συνάπτουμε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, με δημόσιες διαδικασίες, για να μπορούν να περιπολούν στους δρόμους και στις γειτονιές των δήμων μας και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας. Δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό και αντίθετα προστατεύουμε τους δημότες μας.

Άνοιξε ένας διάλογος γόνιμος, ειλικρινής και εποικοδομητικός που νομίζω ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για πιο ασφαλείς μέρες. Θα συνεργαστούμε με τον Υπουργό, του οποίου οι ικανότητες είναι γνωστές, όπως και η επιθυμία του για χειροπιαστά αποτελέσματα για την ασφάλεια στις πόλεις».

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο