Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Αθάνατοι, μας οδηγούν και μας εμπνέουν στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας». Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το 79ο μνημόσυνο των είκοσι εκτελεσθέντων παλικαριών στο Ασβεστοχώρι από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, αλλά και με κάθε επισημότητα απέδωσε και φέτος ο δήμος Πυλαίας –Χορτιάτη φόρο τιμής στη Μνήμη των 20 Ελλήνων πατριωτών, που πριν από 79 χρόνια εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου, ημέρα συμπλήρωσης των 79 χρόνων της θλιβερής, «μαύρης» επετείου της 26ης Ιουλίου 1944 τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ασβεστοχώρι Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Αρχιερατικό Μνημόσυνο.

Η πομπή κατευθύνθηκε στο Μνημείο των Θυμάτων, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων και έγινε η κατάθεση στεφανιών και οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας- Χορτιάτη και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και αντιπροσωπειών συλλόγων και τοπικών ενώσεων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ παράλληλα ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του δήμου Πυλαίας–Χορτιάτη με επικεφαλής τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου   Μιχάλη Γεράνη και των Τοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων των  Ασβεστοχωρίου και Εξοχής, ο Ασβεστοχωρίτης βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Σωκράτης Δωρής, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.

«Μόνο τιμή και σεβασμός για τα 20 παλικάρια από το Ασβεστοχώρι που πριν από 79 χρόνια θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Η Μνήμη τους παραμένει ζωντανή. Δεν ξεχνάμε, η θυσία τους μας οδηγεί και μας εμπνέει. Ποτέ Ξανά!», το μήνυμα του δημάρχου Πυλαίας–Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο