ΚΕΠ Υγείας

«Η διατήρηση της υγείας είναι στο χέρι σου!»

«Η διατήρηση της υγείας είναι στο χέρι σου». Με αυτό το σλόγκαν ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η ενημερωτική καμπάνια του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, του μοναδικού κέντρου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα που λειτουργεί στο δήμο μας από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ήδη δεκάδες δημότες μας το επισκέφτηκαν και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Κέντρου, που βρίσκεται στο κέντρο του Πανοράματος και πιο συγκεκριμένα στη διεύθυνση Σχολείου 2Α.

Πρόκειται για μια νέα δημοτική δομή που σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, καθώς ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις, που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων. Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» – 2013 και Φορέας Υλοποίησης του προγράμματος είναι το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας.

Το ΚΕΠ Υγείας προτείνει στους δημότες να κάνουν συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις στο θεράποντα ιατρό τους, ώστε να θωρακίσουν την υγεία σας. Οι προτεινόμενες εξετάσεις καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις, από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα νοσήματα για τα οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις είναι προς το παρόν τα εξής:

  1. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ.
  2. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ.
  3. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
  4. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  5. ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
  6. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ-ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  7. ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους γιατρούς που συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας στο τηλέφωνο 2310-331093, στο email [email protected] ή να περάσουν τις πρωινές ώρες από τα γραφεία του ΚΕΠ Υγείας.

Ακολουθεί πίνακας, με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες των παραπάνω νοσημάτων (πατήστε εδώ).


Το ΚΕΠ Υγείας Πυλαίας Χορτιάτη, μια νέα δημοτική δομή που ασχολείται με την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται στον πληθυσμό βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη συγκεκριμένων νοσημάτων.

Η πρόληψη είναι πρώτη προτεραιότητα για το δήμο μας και μέσα από την νέα δομή ευελπιστούμε να πείσουμε όλους τους κατοίκους μας να κάνουν προληπτικές εξετάσεις στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας ανάλογα το φύλο τους, την ηλικία τους και την κληρονομικότητα τους, ώστε να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν τους δείκτες της δημόσιας υγείας.

Η ενημέρωση στο πλαίσιο της πρόληψης και της προαγωγής υγείας αφορά στα παρακάτω νοσήματα:

1. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

  • Στους άντρες ηλικίας 65 ετών και άνω προτείνεται κλινική εξέταση και υπερηχογραφικός έλεγχος για ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.
  • Στους άντρες με συγγενείς πρώτου βαθμού με ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής προτείνεται ο έλεγχος να ξεκινά στα 55 έτη .
  • Στους άντρες κάτω των 55 ετών προτείνεται έλεγχος εάν υπάρχει ύποπτη κλινική εικόνα.
  • Στις γυναίκες καπνίστριες, άνω των 65 ετών, προτείνεται κλινική εξέταση και υπερηχογραφικός έλεγχος για ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.
  • Στις γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού, με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, προτείνεται έλεγχος σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

2. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ-ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

  • Στον γενικό πληθυσμό ηλικίας 15-30 ετών προτείνονται αιματολογικές εξετάσεις (ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη, HDLχοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και κλινική εκτίμηση κάθε 5 χρόνια.
  • Στον γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 30 ετών προτείνονται αιματολογικές εξετάσεις και κλινική εκτίμηση κάθε 3 χρόνια.
  • Αναλόγως του υπολογισμού του score του καρδιαγγειακού κινδύνου που γίνεται από τον ειδικό κλινικό γιατρό οι παραπάνω εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτικότερη βάση και να συνεκτιμώνται με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την κλινική εικόνα.

3. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

  • Στους άντρες και γυναίκες ηλικίας 50 -75 ετών χωρίς ιστορικό προτείνεται εξέταση mayer κοπράνων κάθε δυο χρόνια και κολονοσκόπηση κάθε 5-10 χρόνια.
  • Στους άντρες και γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου ή αδενωματώδη πολύποδα προτείνεται έλεγχος με mayer κοπράνων κάθε 1 χρόνο και κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών ή 10 έτη πριν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του αδενωματώδη πολύποδα σε συγγενή πρώτου βαθμού.
  • Στους άντρες και γυναίκες με ιστορικό αφαίρεσης πολύποδα, φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και κληρονομικά σύνδρομα, ακολουθούνται εξατομικευμένες εξετάσεις.

4. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

  • Στις γυναίκες χωρίς ιστορικό 20-39 ετών προτείνεται αυτοεξέταση μαστών κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε 3 χρόνια και υπερηχογράφημα προαιρετικά ή επί εμφάνισης κάποιας αλλαγής στο μαστό.
  • Στις γυναίκες χωρίς ιστορικό 40-49 ετών προτείνεται αυτοεξέταση κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε 1 έτος και μαστογραφία κάθε 2 έτη.
  • Στις γυναίκες χωρίς ιστορικό άνω των 50 ετών προτείνεται αυτοεξέταση κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε έτος και μαστογραφία κάθε 1 έτος.
  • Στις γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού ή παρουσία κληρονομικότητας (συγκεκριμένα γονίδια) προτείνεται από την ηλικία των 30 και άνω (ίσως και μικρότερη) αυτοεξέταση κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε χρόνο, μαστογραφία κάθε χρόνο και υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία συμπληρωματικά σε συνεννόηση με τον κλινικό γιατρό.

5. ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Ι) ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ για HPV

  • Στις έφηβες ηλικίας 11-18 ετών προτείνεται κλινική εκτίμηση και εμβολιασμός για HPV.
  • Στις γυναίκες ηλικίας 19-26 ετών προτείνεται κλινικός έλεγχος και εμβολιασμός για HPV μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
  • ΙΙ) ΤΕΣΤ PAP
  • Στις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών χωρίς ιστορικό προτείνεται κλινικός έλεγχος και τεστ PAP κάθε 1 έτος και εξέταση για HPV. Αν το τεστ PAP είναι θετικό η επόμενη εξέταση πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
  • Στις γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών χωρίς ιστορικό προτείνεται κλινικός έλεγχος και τεστ PAP κάθε 1 έτος και εξέταση για HPV κάθε 5 έτη. Αν το τεστ PAP είναι θετικό η επόμενη εξέταση πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
  • Οι γυναίκες άνω των 65 ετών οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια έκαναν τακτικούς ελέγχους και δεν είχαν κανένα ύποπτο εύρημα μπορούν να σταματήσουν τον προληπτικό έλεγχο. Σε περίπτωση ευρημάτων συνεχίζουν τον προληπτικό έλεγχο για τουλάχιστον 20 χρόνια μετά.

6. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

  • Στους άντρες χωρίς ιστορικό 50 ετών και άνω προτείνεται κλινική εξέταση, εξέταση psa και προαιρετικά υπερηχογραφικός έλεγχος μετά την ουρολογική εκτίμηση.
  • Στους άντρες με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη προτείνεται έλεγχος από την ηλικία των 45 ετών και άνω με κλινική εξέταση, psa και προαιρετικά υπερηχογραφικός έλεγχος μετά την ουρολογική εκτίμηση.
  • Στους άντρες με πάνω από ένα συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη προτείνεται έλεγχος πριν τα 40 έτη.
  • Επανεξέταση προτείνεται κάθε 2 χρόνια όταν η τιμή του psa είναι κάτω από 2,5 ng / ml
  • Επανεξέταση προτείνεται κάθε 1 χρόνο όταν η τιμή του psa είναι πάνω από 2,5 ng / ml

7. ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 20 ετών και άνω χωρίς ιστορικό προτείνεται αυτοεξέταση 1 φορά το μήνα και κλινική εξέταση κάθε 6 μήνες.
Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 13ετών εάν υπάρχει υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή ιστορικό καρκίνου δέρματος (ατομικό ή οικογενειακό).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμμή 2310-331093 ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή τέλος να περάσετε πρωινές ώρες από το χώρο του ΚΕΠ Υγείας που βρίσκεται στη διεύθυνση Σχολείου 2Α στο Πανόραμα.

Επίσης, προτείνονται τα παρακάτω video:

  • για την ενημέρωση των δημοτών για την εγγραφή τους στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας: https://youtu.be/ZjjyeE54BsY
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη για την οστεοπόρωσηhttps://youtu.be/2xK8DJck-Lo
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη για τον καρκίνου του προστάτηhttps://youtu.be/ZAVouHUD7qg
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη για το μελάνωμαhttps://youtu.be/8UIxX3UrPug
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη σχετικά με την κατάθλιψηhttps://youtu.be/X9h38oKxzTc
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο: https://youtu.be/mArdO5ofJNI
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: https://youtu.be/Ck4fmO0x_BM
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη του καρκίνου του μαστούhttps://youtu.be/55wthbt_sUM
  • για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ): https://youtu.be/HfKBD5b4Iq4

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο