ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας επιχειρεί να προδιαγράψει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα προγραμματιστούν και θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις και επενδύσεις σχετικά με την αναβάθμιση του τοπικού συστήματος αστικών μετακινήσεων. Στις διαδικασίες της δεύτερης διαβούλευσης, οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο καθώς μπορούν να:

  • Ενημερωθούν για τα βασικά στοιχεία της ανάλυσης των υφιστάμενων συνθηκών κινητικότητας
  • Ενημερωθούν για τους στόχους και το όραμα του Δήμου σχετικά με το μελλοντικό σύστημα μετακινήσεων
  • Αξιολογήσουν τα εναλλακτικά μελλοντικά σενάρια κινητικότητας για την περιοχή του Δήμου και να αναδείξουν το ιδανικότερο για τις τοπικές ανάγκες.

Ο Δήμος συνεχίζοντας τις προσπάθειες του στον συμμετοχικό σχεδιασμό, προσβλέπει στην ενεργή συμμετοχή και στήριξη των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου, για την αποτελεσματική εκπόνηση του ΣΒΑΚ.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το σχέδιο και να συμμετέχετε με τις απόψεις σας στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://forms.gle/9JRt9Kw2AzRYRaBH9

Τι είναι τα ΣΒΑΚ;

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αποτελούν Στρατηγικά Σχέδια που οργανώνουν τις μετακινήσεις των πολιτών και τη διανομή εμπορευμάτων στις αστικές περιοχές.

Εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων ατόμων, αντί της εξυπηρέτησης των οχημάτων, στον διαθέσιμο αστικό χώρο με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα ΣΒΑΚ παρεμβαίνουν στους εξής τομείς:
(α) Δημόσια συγκοινωνία
(β) Βάδισμα και ποδηλασία
(γ) Διαλειτουργικότητα μεταξύ των μέσων
(δ) Οδική Ασφάλεια αστικών οδών
(ε) Μηχανοκίνητη κυκλοφορία – Ι.Χ. οχήματα
(στ) Αστική εφοδιαστική αλυσίδα
(ζ) Διαχείριση κινητικότητας
(η) Ευφυή Συστήματα Μεταφορών.

Τα οφέλη ενός ΣΒΑΚ είναι η επίτευξη καλύτερων συνθήκων προσβασιμότητας στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, βελτίωση της ασφάλειας στις μετακινήσεις, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών και ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Τα ΣΒΑΚ θα αποτελούν τόσο στην τρέχουσα περίοδο όσο και στο άμεσο μέλλον αναπόσπαστο εργαλείο των φορέων τοπικής και της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των άλλων εμπλεκομένων φορέων για την στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων βιώσιμης κινητικότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τι διαφορετικό γίνεται στα ΣΒΑΚ;

Ποια προβλήματα καλούνται να λύσουν;

Γιατί χρειαζόμαστε την βιώσιμη αστική κινητικότητα;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο