«ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ»:… Συγκίνηση και Μνήμες από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το «σινέ Πανόραμα» – Βράβευση της Μιμής Ντενίση για την προσφορά της στην Εθνική συλλογική Μνήμη

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ βαθιάς ανθρώπινης συγκίνησης, θλίψης αλλά και οργής για τους ενόχους μιας γενοκτονίας, ενός αφανισμού στον Ελληνισμό της κοσμοπολίτικης Σμύρνης αναβίωσαν στην προβολή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η μικρασιατική καταστροφή που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην κινηματογραφική ιστορία με τόσο λυρικό, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη, αποτέλεσε μια «εμπειρία ζωής» για τους εκατοντάδες θεατές που γέμισαν ασφυκτικά τον δημοτικό θερινό κινηματογράφο κατά τη χθεσινή πρεμιέρα και την προβολή της υπερπαραγωγής «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Η συγκλονιστική ταινία που έκανε τα μάτια των θεατών να δακρύσουν, προβλήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν μια εκδήλωση Πολιτισμού και Μνήμης που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη με σκοπό να διατηρήσει την Ιστορική Μνήμη ζωντανή.

ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΦΙΛΜ σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο της Μιμής Ντενίση είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο της σημαντικής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας και αφορά στην τραγωδία της πυρπόλησης και της καταστροφής της Σμύρνης το 1922 μέσα από τα μάτια και την προσωπική διαδρομή της Ελληνοαμερικανίδας Φιλιώς Μπαλτατζή.

Πριν την προβολή της ταινίας ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης βράβευσε τη Μιμή Ντενίση για την πολύχρονη θητεία της στον πολιτισμό, αλλά και για τη σημαντική συνεισφορά της στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης του Ελληνισμού της Εγγύς Ανατολής. Τα λόγια του στην προσφώνηση που έκανε από καρδιάς, άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές στην ψυχή των θεατών.

«Η ταινία σου, αγαπημένη μας Μιμή, ήρθε και «φώτισε» άγνωστες πτυχές για ένα ζήτημα το οποίο δυστυχώς παραμένει και θα συνεχίσει να παραμένει τραγικά επίκαιρο. Αναδεικνύει νοήματα και διδάγματα από την εθνική μας καταστροφή μέχρι την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Μέσα από την Τέχνη και την έκφραση της, ακούμπησες σε μνήμες που δεν πρέπει να ξεχαστούν, παρ’ όλο που μας πληγώνουν, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σκοπό της τέχνης να λειτουργεί αφυπνιστικά αλλά και λυτρωτικά. Απόψε ο δήμος μας σε τιμά για την συνολική σου σημαντική, διαχρονική προσφορά στον πολιτισμό, αλλά και για την αφύπνιση της εθνικής μας συλλογικής Ιστορικής Μνήμης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καϊτεζίδης.

Φανερά συγκινημένη από το θερμό χειροκρότημα και την αποδοχή του κόσμου η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός σημείωσε:

«…Συγκινήθηκα τόσο πολύ με τα λόγια και του Δημάρχου και του Μητροπολίτη και του αγαπημένου μου Μιχάλη Μητρούση, αλλά και από τις αντιδράσεις του κόσμου. Εσείς είστε η δύναμή μου, εσείς που δίνετε κουράγιο να συνεχίσω. Στα 10 χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το θέμα έγινα Μικρασιάτισα, έγινα Πόντια γιατί μελέτησα και πόνεσα τόσο πολύ αυτόν τον κόσμο… Πάντοτε ήθελα να γράψω για τη Σμύρνη γιατί είναι η πιο τραυματική σελίδα της ιστορίας μας. Έτσι όταν το 2012 πήγα στο Πανεπιστήμιο (έχω τελειώσει το τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών), διαπίστωσα ότι δεν είχε γράψει κανένας άλλος!  Αυτό για μένα ήταν ένα σοκ. Θέλησα λοιπόν να γράψω για το θέμα με στοιχεία ατράνταχτα που δεν μπορούσε κανείς να τα προσβάλει να αποδείξω ότι όχι δεν ήταν συνωστισμός που σκότωσε χιλιάδες στη Σμύρνη, ήταν η ίδια η κόλαση, ήταν η εξόντωση ενός λαού από εκείνους που νόμιζαν ότι με αυτό τον τρόπο θα τελειώσει ένας πολιτισμό 3000 ετών. Δεν τα κατάφεραν όμως και δεν θα τα καταφέρουν…»

Στην ίδια εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στον χαιρετισμό του θυμήθηκε ότι «Στην αγαπημένη Σμύρνη, πρωτεύουσα της Ιωνίας κέντρο Πολιτισμού και οικονομικό κέντρο εκείνα τα χρόνια, σε προσκύνημα που κάναμε με δημάρχους από την περιοχή μας σταματήσαμε με σεβασμό μπροστά στην παραλία και πετάξαμε λίγα λουλούδια για αυτούς που χάθηκαν εκεί. Η προσευχή μας, το δάκρυ μας έγινε θυμίαμα για όλα τα αθώα θύματα, για όσους άδικα χάθηκαν εκεί».

Από τη μεριά του, ο Μιχάλης Μητρούσης που συμμετείχε ως ηθοποιός στο ομώνυμο θεατρικό έργο συνεχάρη τον δήμαρχο για τη βράβευση της κας Ντενίση και τόνισε ότι «η ταινία γεννήθηκε μέσα από ένα μοναδικό, θεατρικό φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο ελληνικό θέατρο. Η ταινία είναι συγκινητική, αλλά αντικειμενική. Εξιστορεί τα γεγονότα και τις καταστάσεις όπως έγιναν, διέσωσε την ιστορική μνήμη και ένωσε τις παλαιότερες με τις νεότερες γενεές. Έβλεπα στην παράσταση   την εγγονή τη γιαγιά και τη μάνα να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα, να συγκινούνται, να κλαίνε και να μην ξεχνούν».

ΠΑΡΟΝΤΕΣ στην τιμητική εκδήλωση η Μαρία Αντωνίου από το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, ο σκηνοθέτης του έργου Μάρτιν Σέρμαν, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Σημειώνεται ότι η κα Μιμή Ντενίση τιμήθηκε το 2009 από τη γαλλική κυβέρνηση για τη συνολική προσφορά της στην Τέχνη και τα Γράμματα, με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής. Και το 2019 από το Ίδρυμα Οικουμενικός Ελληνισμός με τον τίτλο της Ύπατης Προέδρου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο