ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η εικοσιπενταετής  νεανική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ηρακλή Παναγόπουλου, ο εικοσαμελής βυζαντινός χορός ΗΔΥΜΕΛΟΝ, και δύο καταξιωμένοι σολίστες (ο μαέστρος και πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Νέας Παναγίας, Ιωάννης Τσάμης, και ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν Παναγίας Δεξιάς, Χρήστος Χαλκιάς), που μοιράζονται αντίστοιχα τους ρόλους του Ευαγγελιστή και του Ιησού, θα ερμηνεύσουν το θρησκευτικό Ορατόριο  ΤΑ ΠΑΘΗ, του Μιχάλη Αδάμη, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους παγκοσμίως και πολυγραφότατους Έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα.

Το  έργο, συνολικής διάρκειας 1:10’, αποτελείται από τρεις ενότητες (προδοσία-σύλληψη-σταύρωση) και είναι γραμμένο για σολίστ, μικτή χορωδία, χορωδία ψαλτών, σήμαντρο, τάλαντο και καμπάνες. Το χαρακτηριστικό εκφωνητικό εκκλησιαστικό ιδίωμα, ο ήχος του ταλάντου και της καμπάνας, το πλούσιο και ιδιόμορφο ηχόχρωμα του ψάλτη, η επιλογή χωρίων του Ευαγγελίου και ύμνων της Μ. Εβδομάδας, η ιστόρηση των γεγονότων με αφηγηματικό και ποιητικό λόγο  συνταιριάζονται αρμονικά και αντιμετωπίζονται με μία σύγχρονη ματιά προσδίδοντας ιδιαίτερη αισθητική. Ταυτόχρονα, διατηρεί την παραδοσιακή βυζαντινή υφή, όπως αυτή θα  ηχούσε σ’ έναν μεγαλεπήβολο Βυζαντινό ναό.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 και ώρα 19:30, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η ιδιαιτερότητα και ερμηνευτική δυσκολία του Ορατορίου ΤΑ ΠΑΘΗ, το καθιστούν μοναδικό στο είδος του, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η τελευταία φορά παρουσίασής του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ήταν πριν από 40 χρόνια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Skip to content