ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Στο πλαίσιο της γιορτής της μητέρας, την Κυριακή 12/5/24, η ομάδα ανάγνωσης Πανοράματος «Διάβασέ μου» αφιέρωσε τη Δευτέρα 13/5/2024 στο πρόσωπο που μας έφερε σ’ αυτή τη γη. Διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Τζένης Μανάκη με τίτλο «Για την Ελίζα» και συζητήσαμε για το ρόλο της μάνας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τόσο κατά στους προηγούμενους αιώνες όσο και στη σημερινή εποχή.

Στη δεύτερη συνάντησή μας στις 20/5/24 ασχοληθήκαμε με τη μάνα όπως αυτή περιγράφεται με την πένα νεότερων Ελλήνων συγγραφέων, στηριζόμενοι σε κείμενο της φιλολόγου Γεωργίας Γκουτσοπούλου. Γνωρίσαμε την αστή κι «ανύπαρκτη» μάνα της Πηνελόπης Δέλτα όπως αυτή περιγράφεται στο έργο της συγγραφέως «Πρώτες ενθυμήσεις», την υποταγμένη στο σύζυγο μάνα της Στέλλας Βιολάντη στο ομότιτλο έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου και τη Νίνα Αραβαντινού, τη μάνα που αποποιείται το ρόλο της στο «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν σε όλες μας τα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Μαμά» σε μουσική του Charles Aznavour και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου (https://www.youtube.com/watch?v=TCp5xhGLacI) και αυτό της Τάνιας Τσανακλίδου «Μαμά γερνάω» σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου  (https://www.youtube.com/watch?v=MZ1A55fUmB4&list=RDMZ1A55fUmB4&start_radio=1).

Το αφιέρωμα στη μάνα ολοκληρώθηκε με το υπέροχο ποντιακό τραγούδι με τη φωνή του Πέτρου Γαϊτάνου «Η μάνα εν κρύον νερόν» σε μουσική και στίχο του Γιάννη «Τσανάκαλη» Βλασταρίδη (https://www.youtube.com/watch?v=rqLjwcnwhuY) με το οποίο αποτίσαμε φόρο τιμής και στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο