Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος: Συλλογή

Η Λαογραφική και Εθνολογική συλλογή που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος αποτελεί μια πολύ σημαντική προσπάθεια του ζεύγους Νίκου & Αφροδίτης Τελίδη, δύο ανθρώπων που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τη διαρκή ανιδιοτελή προσφορά, την απεριόριστη αγάπη τους για τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία, τον όπου γης ελληνισμό καθώς και το πάθος τους για τη συλλογή εκθεμάτων και αντικειμένων λαογραφικού και εθνολογικού χαρακτήρα.

Ο Νίκος Τελίδης γεννήθηκε στο Πανόραμα το 1929 από γονείς πρόσφυγες που έφτασαν το 1923 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών από την Τραπεζούντα του Πόντου. Από πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη για να βοηθήσει την οικογένεια του με αποτέλεσμα να εργάζεται σε διάφορες δουλειές. Παρ’ όλες τις δυσκολίες κατάφερε με πολύ μόχθο να πραγματοποιήσει τις σπουδές του έως και την τρίτη γυμνασίου. Το 1955 παντρεύεται την Αφροδίτη Βασιλ. Παπαδοπούλου και αποκτούν δύο τέκνα, την Ωραιοζήλη και τον Βασίλη. Η πολυσχιδής προσωπικότητα αλλά και η χαρακτηριστική του ενεργητικότητα με διάφορα ζητήματα της περιοχής τον οδήγησαν στη συμμετοχή του, με τα κοινά του Πανοράματος, σε πληθώρα Ποντιακών – Προσφυγικών σωματείων, συλλόγων και ενώσεων. Χαρακτηριστική είναι η προσφορά του στον Μορφωτικό Όμιλο Πανοράματος όπου με πρωτοβουλία του ως πρώτος πρόεδρος έγινε η αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Πανοράματος, παράλληλα ως πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πανοράματος προέβη στην έκδοση της εφημερίδας ‘’Τα Νέα του Πανοράματος’’, που κυκλοφόρησαν επί 25 συναπτά έτη, ενώ από την ίδια θέση πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ενοριακού Κέντρου Πανοράματος. Επίσης συμμετείχε στον Σύλλογο Εμπόρων Βιοτεχνικών Υλικών Ένδυσης Θεσσαλονίκης  καθώς επίσης και στον Αθλητισμό, όπου και διετέλεσε  Πρόεδρος του Απόλλων Καλαμαριάς μετά την μεταπολίτευση επί σειρά ετών και του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Πανοράματος επί 12 έτη. Η προσφορά όμως του Νίκου Τελίδη και της οικογένειας του δεν σταματά εντός συνόρων, το 2002 αναλαμβάνει την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου του χωριού Ακροπόλ στη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής και συγκεκριμένα στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος, εις μνήμη της κόρης του, Ωραιοζήλης Τελίδη.

Η Αφροδίτη Βασιλ. Τελίδου – Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο Χαϊδάρι Αττικής από γονείς Πόντιους με καταγωγή τη Ματσούκα και την Ανάπα της Ρωσίας από την πλευρά του πατρός της και από την Τραπεζούντα από την πλευρά της μητρός της. Είναι απόφοιτη του μεικτού γυμνασίου του Αιγάλεω και  της παιδαγωγικής ακαδημίας του Αρσακείου Ψυχικού. Μετά το γάμο της με τον Νίκο Τελίδη εγκαθίσταται στο Πανόραμα όπου από το 1956 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στα Πολιτιστικά θέματα μέσα από διάφορες ενώσεις, σωματεία και συλλόγους με σκοπό την προσφορά της στην κοινωνία και του πολίτες – κατοίκους του Πανοράματος. Συγκεκριμένα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συλλόγου Γυναικών Πανοράματος, στον οποίο και διετέλεσε πρόεδρος επί 20 συναπτά έτη συμμετέχοντας σε παγκόσμια συνέδρια γυναικών στη Βιέννη και στο Ταλλίν, επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες της ως αντιπρόεδρος της Χ.Ε.Ν. Πανοράματος, ενώ με δική της πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα το 4ο Συνέδριο των Πολιτιστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης ‘’Εκτός των Τειχών’’. Το πάθος της Αφροδίτης Τελίδη για τη μελέτη της ιστορίας αποτέλεσε το έναυσμα του ζεύγους  για την πραγματοποίηση ταξιδιών – προσκυνημάτων – ξεναγήσεων σε όλη την Ελλάδα και σε μέρη όπου δέσποζε και άνθιζε ο Ελληνισμός, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να κάνουν σκοπό και έργο της ζωής τους, τη συλλογή λαογραφικού και εθνολογικού υλικού.

Η συλλογή που δώρισαν στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη είναι μια κατάθεση ψυχής, κόπου, χρόνου, εξόδων και πολλών απρόοπτων δυσκολιών που συνάντησαν όλα αυτά τα 40 και πλέον έτη στα ταξίδια τους, στην προσπάθεια τους να περισυλλέξουν, να διασώσουν από τη φθορά του χρόνου και να διαφυλάξουν για τις μελλοντικές γενιές, αντικείμενα της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής που τείνουν να ξεθωριάσουν από τη μνήμη.

Η συλλογή του ζεύγους Τελίδη που κοσμεί σήμερα το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Πανοράματος αποτελείται από 613 εκθέματα, μικρής η μεγάλης αξίας, εκθέματα καθημερινά αλλά και για ειδικές περιστάσεις, εκθέματα από διάφορα υλικά κατασκευής και μακρινούς τόπους προέλευσης, όλα όμως κρύβουν το άρωμα μια αυθεντικής προσπάθειας των συλλεκτών, ενώ το καθένα από αυτά όπως τονίζουν χαρακτηριστικά  και οι ίδιοι, έχει τη δικιά του μικρή ή μεγάλη ιστορία, ιδιότητα που τους χαρίζει μια ανεκτίμητη συναισθηματική αξία.

Σκοπός του Νίκου & της Αφροδίτης Τελίδη ήταν να παραχωρήσουν στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη τη συλλογή τους έτσι ώστε να χαρούν την επιστέγαση των κόπων, των εξόδων και των ονείρων τους, η μεγάλη στιγμή αυτή που περίμεναν ήρθε στις 18/06/2017 όταν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Πανοράματος εγκαινιάστηκε και αποδόθηκε στους δημότες – κατοίκους του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη καθώς και σε όλο τον Ελληνισμό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης
Μετάβαση στο περιεχόμενο